55% van de Spaanse ontwikkelaars van videogames heeft moeite om bekwame professionals te vinden
Technologie

55% van de Spaanse ontwikkelaars van videogames heeft moeite om bekwame professionals te vinden

De Spaanse vereniging van producenten en ontwikkelaars van videogame- en entertainmentsoftware (DEV) heeft onlangs de tiende editie van haar Witboek gepubliceerd, waarin de uitdagingen worden belicht waarmee Spaanse videogamestudio's worden geconfronteerd bij het vinden van gekwalificeerde professionele profielen. Volgens het rapport heeft 55 procent van de studio's problemen met het vinden van gekwalificeerde professionals, waarbij de moeilijkste profielen om in te huren verband houden met logica, gameprogrammering en technologie.

Uit het rapport blijkt dat Spanje 790 actieve videogamestudio's heeft, waarvan de meerderheid zich in Catalonië (30%) en Madrid (21%) bevindt. De omzet van de Spaanse videogame-industrie werd in 2022 geschat op 1.383 miljoen, een stijging van 8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Ondanks deze groei factureert 51 procent van de studio's onder de 200.000 euro, terwijl slechts 1 procent erin slaagt meer dan 50 miljoen euro te factureren.

De werkgelegenheid in de Spaanse videogame-industrie had in 2022 rechtstreeks 9.261 mensen in dienst, waarvan 93 procent een contract voor onbepaalde tijd had. De meerderheid van de studio's heeft minder dan tien werknemers, terwijl 68 procent minder dan vijf werknemers heeft. Grote bedrijven zijn verantwoordelijk voor het in dienst nemen van 47 procent van de werknemers in de sector.

Het rapport benadrukt dat 83 procent van de werknemers in de Spaanse videogame-industrie een diploma of een hogere opleidingsgraad heeft, waarbij programmeerprofielen het populairst zijn. 55 procent van de studio's heeft echter problemen met het aannemen van gekwalificeerde professionele profielen, waarbij de meest uitdagende profielen op het gebied van logica, gameprogrammering en technologieprofielen zijn.

Wat gamingplatforms betreft, speelt 85 procent van de gamers het liefst op pc, gevolgd door mobiele platforms zoals Android en iOS. PlayStation 5, Nintendo Switch en Xbox Series X|S zijn de populairste consoles onder spelers. Steam blijft het favoriete aankoopplatform voor gamers, gevolgd door de Epic Games Store en itch.io.

Het rapport bespreekt ook de bedrijfsmodellen van Spaanse videogamestudio's, waarbij 85 procent van de studio's hun eigen IP's ontwikkelt. 56 procent kiest voor publiceren in eigen beheer, terwijl 46 procent voor derden werkt. De belangrijkste klanten voor Spaanse studio's bevinden zich in de onderwijssector, waarbij serious games een populaire keuze zijn voor ontwikkeling.

Om de sector te versterken beveelt DEV aan om fiscale stimuleringsmaatregelen in te voeren voor de productie en rekrutering van internationale videogameprojecten, de overheidssteun voor de promotie van de videogamesector te vergroten en de groei en internationalisering van Spaanse videogame-ontwikkelaars te bevorderen. Daarnaast pleiten zij voor het bevorderen van de integratie van jonge professionals, met de nadruk op het vergroten van de vertegenwoordiging van vrouwen in de sector.

LAAT EEN REACTIE ACHTER