85 procent van de Italianen koopt minstens maandelijks online
Technologie

85 procent van de Italianen koopt minstens maandelijks online

Het recente ‘Rapport over Italiaanse e-commerce 2024’ van het Idealo-platform onthult een consistente trend in het koopgedrag van Italianen, met voor het derde achtereenvolgende jaar een stabiel aantal vaste kopers. Dit toont de veerkracht en het concurrentievermogen van de e-commercesector in Italië aan, ondanks economische uitdagingen zoals de inflatie en de energiecrisis die de bestedingspatronen van consumenten beïnvloeden. De consumentenprijzen kenden in 2023 een gemiddelde stijging van 5,7% vergeleken met het voorgaande jaar, waarbij de voedingssector een opmerkelijke groei kende van 8,8% in 2022 en 9,8% in 2023.

Uit het rapport van Idealo blijkt dat 85% van de digitale gebruikers in Italië gemiddeld minstens één online aankoop per maand doet, terwijl 24% wekelijks aankopen doet. Er is een merkbare verschuiving naar een meer bewuste en geïnformeerde benadering van online winkelen, waarbij 47% van de consumenten prijsvergelijkingstools gebruikt om toegang te krijgen tot productinformatie en 46% op zoek gaat naar speciale aanbiedingen en kortingen. De Italiaanse online winkels zijn concurrerend met internationale spelers, vooral in de sport- en outdoorsector, waar meer dan 58% van de beste aanbiedingen afkomstig is van Italiaanse e-shops.

Daarnaast is er een groeiende belangstelling voor de tweedehandsmarkt, vooral in de elektronica, met een stijging van 4% ten opzichte van het voorgaande jaar. Gebruikte smartphones en notebooks behoren tot de meest gewilde producten, wat wijst op een verschuiving naar duurzame en financieel voordelige opties. Het rapport schetst ook de voorkeuren van verschillende leeftijdsgroepen, waarbij elektronica populair is onder 45-55-jarigen en mode en accessoires favoriet zijn bij 25-34-jarigen.

Deze gegevens bieden waardevolle inzichten voor online retailers om effectieve verkoopstrategieën te ontwikkelen en prijsvergelijkingsplatforms te gebruiken om een ​​breder publiek te bereiken. Over het geheel genomen werpen de bevindingen uit het rapport licht op het evoluerende landschap van e-commerce in Italië en de trends die het consumentengedrag op de digitale markt bepalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER