Airbus test autonome taxitechnologie met vrachtwagen die dienst doet als stand-in voor de A350
Technologie

Airbus test autonome taxitechnologie met vrachtwagen die dienst doet als stand-in voor de A350

Airbus test momenteel technologische ondersteuningsinstrumenten met als doel automatisch taxiën mogelijk te maken. Het project, Optimate genaamd, wordt uitgevoerd door UpNext, de innovatietak van Airbus, en zal naar verwachting drie jaar duren. Het bedrijf is van plan later dit jaar geautomatiseerd taxiën te demonstreren met een A350-1000-testvliegtuig. De eerste tests omvatten echter het aanpassen van een elektrisch voertuig om als cockpit van de A350 te dienen, waardoor de testpiloten van het vliegtuig zich kunnen concentreren op andere verantwoordelijkheden, zoals certificeringswerkzaamheden en vliegtuigleveringen, terwijl de CO2-uitstoot wordt verminderd.

Het aangepaste elektrische voertuig zal fungeren als een ‘cockpit op wielen’ en de belangrijkste functies van een echt vliegtuig nabootsen. Airbus is van plan lidar, camera's, GPS en traagheidssensoren te gebruiken om de automatisering van het taxiën te ondersteunen. Het project zal ook kwantumgebaseerde sensoren onderzoeken voor nauwkeurigere positie- en navigatie-informatie. Daarnaast zal Airbus een samenwerkingskaart en een virtuele vluchtassistent onderzoeken om piloten te helpen bij strategische beslissingen en interacties met de luchtverkeersleiding en de operatiecentra van luchtvaartmaatschappijen. De communicatie voor het project zal gebruik maken van satellietgebaseerde en 5G-netwerken.

De achterkant van de aangepaste vrachtwagen is uitgerust met testvluchtinstallaties om de systeemprestaties te monitoren. Het hoofd van UpNext, Michael Augello, stelt dat het doel is om geavanceerde technologieën te gebruiken om vliegtuigen bewuster te maken van hun bedrijfsomstandigheden en zo betrouwbare assistenten van piloten te worden. De truck is getest in Toulouse en Airbus hoopt de tests uit te breiden naar andere luchthavens naarmate het project vordert. Optimate zal voortbouwen op autonome vluchtfuncties die zijn getest in eerdere programma's zoals het Vertex-project voor helikopters en het ATTOL-initiatief dat zich richt op taxiën, opstijgen en landen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER