Nieuws

Airport seized by Russian police following riots sparked by announcement of flight from Israel

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Russische politie de controle over een luchthaven in de regio met een moslimmeerderheid in Dagestan overgenomen en 60 arrestaties verricht na een protest van honderden anti-Israël demonstranten. De demonstranten bestormden het vliegveld toen een vliegtuig uit Israël arriveerde, zwaaiend met Palestijnse vlaggen, glazen deuren brekend en ‘Allahu Akbar’ oftewel ‘God is groot’ scanderend. Sommige personen probeerden zelfs een patrouillewagen omver te werpen. Lokale autoriteiten meldden dat twintig mensen gewond raakten voordat de veiligheidstroepen de orde konden herstellen. Passagiers in het vliegtuig bleven ongedeerd.
Deze rellen maken deel uit van een reeks anti-Israëlische incidenten die hebben plaatsgevonden in de Russische Noord-Kaukasus als reactie op het conflict van Israël met Hamas in Gaza. In het licht hiervan heeft de regering van Dagestan aangekondigd dat zij de veiligheidsmaatregelen in het hele land zal versterken. De regio herbergt ongeveer 3 miljoen mensen en kent een geschiedenis van conflicten tussen Russische veiligheidstroepen en islamitische opstandelingen. Deze recente onrust vormt een aanzienlijke uitdaging voor de Russische president Vladimir Poetin, die momenteel verwikkeld is in een oorlog in Oekraïne en probeert de stabiliteit te handhaven in de aanloop naar de komende presidentsverkiezingen. Als gevolg van de verstoring is de luchthaven gesloten voor vluchten totdat de veiligheidscontroles door de Russische luchtvaartadministratie kunnen zijn voltooid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft maatregelen genomen om de meest actieve demonstranten te identificeren, met als doel alle betrokkenen te arresteren.
In reactie op het incident veroordeelde Sergej Melikov, de leider van Dagestan, het geweld als een overtreding van de wet. Hij erkende echter dat de bevolking van Dagestan sympathiseert met het lijden van de slachtoffers in Palestina en bidt voor vrede. Regionale leiders in andere delen van de Noord-Kaukasus hebben ook opgeroepen tot kalmte. De belangrijkste moslimgeestelijke, of moefti, van Dagestan heeft een soortgelijke oproep gedaan. Israël heeft de Russische autoriteiten opgeroepen de bescherming van Israëli’s en Joden in gebieden onder zijn jurisdictie te waarborgen. Ondanks het Russische verlangen naar een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en steun voor een tweestatenoplossing, heeft hun uitnodiging van een Hamas-delegatie naar Moskou de Israëlische autoriteiten boos gemaakt. Als gevolg hiervan ontbood het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zondag de Russische ambassadeur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER