Technologie

Amazon maakt technologie voor het plannen van laadinfrastructuur beschikbaar in Europa

Amazon heeft een tool ontwikkeld met de naam CHALET, wat staat voor ‘Charging Location for Electric Trucks’. Met de tool kunnen transport- en logistieke operators informatie invoeren, zoals hun locaties, routes, batterijgrootte en bereik van het voertuig. Het doel is om een ​​prioriteitenlijst op te stellen voor de ontwikkeling van laadinfrastructuur in heel Europa.

De Sustainable Freight Buyers Alliance (SFBA), een onafhankelijke industriële alliantie van vrachtkopers, ondersteunt CHALET en moedigt belanghebbenden uit de sector aan om zoveel mogelijk gegevens en vereisten te verstrekken. De alliantie is van mening dat nauwkeurige informatie zal helpen bij het bepalen van de meest geschikte laadlocaties.

Amazon heeft CHALET in slechts 18 maanden ontwikkeld en heeft de code nu als open source beschikbaar gesteld. Door de code open te sourcen, denkt Amazon dat dit de hele sector ten goede zal komen. De code is te vinden in GitHub onder de repositorynaam chalet-laadlocatie-voor-elektrische-vrachtwagens.

Andreas Marschner, vice-president van Amazon Transportation Services, benadrukt het belang van een efficiënte en handige laadinfrastructuur voor het opschalen van de elektrificatie van de middellange afstand in Europa. Hij stelt dat de open source-tool bedrijven, zowel groot als klein, zal helpen bij het nemen van strategische elektrificatiebeslissingen.

Amazon heeft zich ertoe verbonden om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn en ondersteunt de implementatie van een ambitieus Europees regelgevingskader om vrachtwagens koolstofvrij te maken. Daartoe behoren strengere CO2-normen voor zware bedrijfsvoertuigen, met als doel de CO2-uitstoot tegen 2030 met minimaal 50% en tegen 2040 met 90% te verminderen.

In oktober 2022 kondigde Amazon plannen aan om de komende vijf jaar meer dan een miljard euro te investeren in de uitbreiding van zijn elektrische wagenparken en oplaadinfrastructuur in Europa, waarbij 400 miljoen euro werd toegewezen aan Duitsland. In juli 2023 zette het bedrijf ook zijn eerste elektrische bestelwagens van de Amerikaanse fabrikant Rivian in Europa in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER