Amerikaanse economie nadert ‘zachte landing’ nu de inflatie onder de 3% daalt
Nieuws

Amerikaanse economie nadert ‘zachte landing’ nu de inflatie onder de 3% daalt

In november daalde een belangrijke inflatiemaatstaf op jaarbasis onder de 3 procent, wat aangeeft dat de VS een zeldzame zachte landing doormaakt van hoge prijsgroei zonder recessie. De prijsindex voor persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE) daalde jaar-op-jaar tot 2,6 procent, zo blijkt uit nieuwe gegevens van het Bureau of Economic Analysis. De PCE-prijsindex van oktober werd ook neerwaarts bijgesteld tot een jaarlijkse winst van 2,9 procent.

De Federal Reserve gebruikt de PCE-prijsindex als belangrijkste maatstaf voor de inflatie en streeft bij het aanpassen van de rentetarieven naar een inflatie van 2 procent op jaarbasis. Exclusief de meer volatiele voedsel- en energieprijzen daalde de “kern” PCE in november van 3,4 procent in oktober naar 3,2 procent op jaarbasis. De Fed hield de rente stabiel tijdens haar laatste monetairbeleidsvergadering van het jaar eerder deze maand, maar gaf aan dat de agressieve golf van renteverhogingen wellicht voorbij zou kunnen zijn.

De centrale bank heeft de afgelopen twee jaar de rente verhoogd naar het hoogste niveau in 22 jaar, van bijna nul procent naar een bereik van 5,25 tot 5,5 procent. Op drie na voorspelden alle leden van het rentepanel van de Fed minstens twee renteverlagingen in 2024, omdat de prijzen zijn gedaald. De laatste PCE-prijsindexgegevens versterken de hoop dat de hoge tarieven volgend jaar zullen dalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER