Apple krijgt een downgrade van Wall Street vanwege zorgen over de iPhone
Technologie

Apple krijgt een downgrade van Wall Street vanwege zorgen over de iPhone

Apple, een van de beroemdste technologiegiganten ter wereld, heeft onlangs te maken gehad met een reeks downgrades van financiële analisten. Onder de analisten hebben Barclays en Piper Sandler hun zorgen geuit over de toekomstvooruitzichten van het bedrijf en zijn vermogen om zijn leiderschap in de sector te behouden. Barclays verlaagde zijn koersdoel voor Apple-aandelen lichtjes van $161 naar $160. Het bedrijf kreeg kritiek vanwege de “teleurstellende” verkopen van de iPhone 15, vooral in China, en voorspellingen van vergelijkbare resultaten voor de iPhone 16. Dit leidde tot een koersdaling van 4% op één dag. Piper Sandler & Co. verlaagde ook zijn rating voor Apple, daarbij verwijzend naar een zwak macro-economisch klimaat in China dat naar verwachting een negatieve invloed zal hebben op de iPhone-vraag.

Bij het ingaan van 2024 was Apple de enige technologiegigant die vier kwartalen op rij een omzetdaling zag. In oktober ontstonden er zorgen over de vraag naar iPhones in China, en waren er controverses over het vermeende informele opleggen van een verbod op het gebruik van iPhones aan staatswerknemers. Ook de groei van de diensten, die er tot voor kort veelbelovend uitzagen, geeft aanleiding tot zorgen. Volgens Barclays zou de groei van de dienstensector kunnen vertragen, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de toekomstige prestaties van het bedrijf. Bovendien wordt Apple geconfronteerd met onderzoeken naar het app store-monopolie, dat de komende jaren zou kunnen intensiveren.

Na het jaar ervoor met 50% te zijn gestegen, daalden de aandelen van Apple begin 2024 met 5,2%, waardoor meer dan 155 miljard dollar aan marktwaarde verloren ging. In een tijd waarin de meeste grote technologiebedrijven optimistische voorspellingen van Wall Street ontvangen, lijkt Apple de uitzondering te zijn. Terwijl Amazon, Meta Platforms en Nvidia sterke steun van analisten blijven genieten, ervaart Apple een periode van onzekerheid. De belangrijkste vraag is nu of Apple in staat zal zijn deze uitdagingen het hoofd te bieden en aan investeerders en analisten te laten zien dat het zijn groei kan hervatten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER