Technologie

Argentinië | Meest gezochte kandidaten en veelvoorkomende zoekopdrachten van gebruikers op Google na de verkiezingen

Nadat de verkiezingen in Argentinië waren afgelopen, bleek uit zoektrends op Google dat de meest gewilde termen ‘genade’, ‘boete voor niet stemmen’, ‘massa’ en ‘presidentsverkiezingen’ waren. De term ‘Balotaje’ kreeg ook veel aandacht, omdat veel analisten en exitpolls een tweede stemronde voorspelden. Interessant genoeg was de zoekterm ‘Milei-verjaardag’ ook populair, omdat deze samenviel met de verkiezingsdag en mensen wilden weten wie de winnaar van de STEP-verjaardag was. Bovendien verscheen vice-president Cristina Kirchner in de top 10 van meest gezochte termen.

Voor elke kandidaat leverde Google gerelateerde zoektermen. In het geval van Patricia Bullrich wilden gebruikers weten of zij familie is van Esteban Bullrich, voormalig minister van Onderwijs onder het bewind van Mauricio Macri. De term ‘montanera’ dook ook op, verwijzend naar Bullrichs vroegere banden met de peronistische groep. Gebruikers waren ook nieuwsgierig naar de leeftijd van Bullrich.

Wat Massa betreft, gebruikers zochten naar informatie over zijn vice-president en zijn politieke partij. Bovendien kreeg de term ‘Massa-fles’ aandacht, verwijzend naar een viraal moment waarop Massa een fles met zijn geest ‘gooide’.

Javier Milei, de meest gezochte kandidaat, had zijn verjaardag als belangrijkste zoekterm, samen met ‘break point’, een streamingprogramma dat zijn campagne volgt. Interessant is dat de zoektocht naar ‘Chainsaw man Milei’ ook piekte, waarschijnlijk vanwege een militant die zich verkleedde als kettingzaag en de verwijzing naar een Japanse manga genaamd Chainsaw Man.

Volgens officiële bronnen was om 20.15 uur ruim 30% van de stemmen geteld. In provincies als Córdoba, Mendoza, Santa Fe en La Pampa werd een hoger percentage stemmen geteld, terwijl in de provincie Buenos Aires en de stad Buenos Aires de minste databelasting was omdat er tegelijkertijd over lokale standpunten werd gestemd. Rond 20.00 uur begonnen gegevens van getuigentabellen te verschijnen, waardoor Massa aan de leiding kwam, gevolgd door Milei en Bullrich.

Hierdoor zochten gebruikers naar informatie over de voorwaarden voor een tweede ronde, inclusief de benodigde percentages en verschillen.

De zoekgegevens van Google zijn openbaar en toegankelijk via trends.google.com. Met dit platform kunnen gebruikers de populariteit van bepaalde trefwoorden, onderwerpen en zoekopdrachten verkennen op basis van verschillende perioden en geografische locaties. Google geeft echter geen details over de specifieke parameters die worden gebruikt om de zoekpopulariteit te bepalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER