Beleggers analyseren de impact van economische gegevens op de rente op Amerikaanse staatsobligaties
Nieuws

Beleggers analyseren de impact van economische gegevens op de rente op Amerikaanse staatsobligaties

Woensdag stegen de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties toen beleggers de toestand van de economie evalueerden in de nasleep van de publicatie van arbeidsmarktgegevens. De rente op tienjarige staatsobligaties steeg met 3 basispunten naar 4,203% om 06:21 uur ET, na voor het eerst sinds begin september de dag ervoor onder de 4,2% te zijn gedaald. Ondertussen steeg de rente op tweejaars staatsobligaties met 4 basispunten naar 4,618%, na dinsdag met maar liefst 7 basispunten te zijn gedaald. Bovendien daalde de prijs van obligaties naarmate de rente steeg.

De daling van de rente op staatsobligaties op dinsdag hield verband met de publicatie van de JOLT-cijfers over de vacatures voor oktober, wat een afkoeling van de arbeidsmarkt aangaf. Er waren 8,73 miljoen vacatures, 617.000 minder dan verwacht en ruim onder de schatting van de Dow Jones van 9,4 miljoen. Deze gegevens suggereerden dat de renteverhogingen van de Federal Reserve een impact zouden kunnen hebben. Het zou ook het beleid van de Fed kunnen beïnvloeden, gezien het feit dat ambtenaren bij hun besluitvorming afhankelijk zijn van data.

De afgelopen weken is de onzekerheid over de rentevooruitzichten toegenomen, die de Fed begin 2022 begon te verhogen als reactie op de zorgen over economische oververhitting en inflatie. Verwacht wordt dat de Fed de rente tijdens de komende bijeenkomst stabiel zal houden, maar er zijn weinig aanwijzingen voor hoe lang de rente hoog zal blijven. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft verklaard dat het te vroeg is om te speculeren over renteverlagingen en sluit de mogelijkheid van verdere renteverhogingen niet uit.

Woensdag zullen beleggers de import- en exportgegevens voor oktober nauwlettend in de gaten houden, evenals het particuliere loonadministratierapport van ADP voor november.

LAAT EEN REACTIE ACHTER