Berlijns antwoord op droogte en overstromingen
Technologie

Berlijns antwoord op droogte en overstromingen

De autoriteiten van Berlijn voeren verschillende bouwmaatregelen uit om de Duitse hoofdstad om te vormen tot een poreuze stad die regenwater effectief beheert. Over twee jaar zal een groot reservoir in het centrum van Berlijn het grootste waterreservoir in de stad worden, dat water opvangt en vasthoudt, zo meldt AFP. Eeuwen geleden was Berlijn een moeras, maar van een stad die het overstromen van grondwater wilde voorkomen, is Berlijn veranderd in een stad die prioriteit geeft aan het behoud van weelderige bossen.

Stephan Natz, een woordvoerder van de Berlijnse waterautoriteit, zei dat het vorige doel was om regenwater af te voeren om overstromingen te voorkomen, maar in 2018 heeft de stad een nieuwe aanpak aangenomen om regenwater op te slaan om droogte het hoofd te bieden en plotselinge overstromingen te voorkomen. Deze verschuiving komt overeen met het poreuze stadsconcept dat populair is in ontwikkelde stedelijke centra in de VS, China en Europa, vooral omdat klimaatverandering leidt tot grilliger en zwaardere weersomstandigheden.

Berlijn heeft te maken gehad met zowel watertekorten als overstromingen als gevolg van de gevolgen van de klimaatverandering. Het 150 jaar oude rioolstelsel van de stad is niet uitgerust om de hedendaagse overstromingen aan te kunnen, wat bij hevige regenval tot vervuilde waterwegen leidt. Als reactie hierop creëert Berlijn een netwerk van waterreservoirs, zoals het reservoir dat in het stadscentrum wordt aangelegd, en implementeert het innovatieve technieken voor het opvangen van regenwater in nieuwe woningbouwprojecten.

Inspanningen om een ​​poreuze stad in Berlijn te creëren omvatten projecten als Quartier 52, met vijvers die regenwater opvangen en aangename groene ruimtes voor de bewoners creëren. Deze initiatieven zijn bedoeld om overstromingen te voorkomen, de watervoorziening te reguleren en duurzame stedelijke ontwikkeling te bevorderen. Met ongeveer 30 soortgelijke projecten in uitvoering is Berlijn op weg om binnen de komende generaties een werkelijk poreuze stad te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER