Nieuws

Chicago Fed meldt dat de Amerikaanse economie in september – 23 oktober 2023 om 08:45 uur EDT aan momentum heeft gewonnen

Volgens gegevens van de Federal Reserve Bank of Chicago vertoonde de Amerikaanse economische groei in september tekenen van verbetering. De Chicago Fed National Activity Index (CFNAI) steeg in september naar 0,02, na een herziene notering van min 0,22 in augustus. Dit wijst erop dat de economische activiteit iets sneller groeit dan de gemiddelde historische trend.

De CFNAI-index, die wordt gebruikt om de algehele economische activiteit en de inflatiedruk te beoordelen, bestaat uit 85 economische indicatoren uit vier hoofdcategorieën gegevens. Deze categorieën omvatten productie en inkomen, werkgelegenheid, werkloosheid en uren, persoonlijke consumptie en huisvesting, en verkoop, bestellingen en voorraden. In september lieten alle vier de categorieën een verbetering zien, waarvan er twee een positieve bijdrage leverden aan de algemene index. De productie, inclusief de verwerkende industrie, droeg 0,03 punten bij, terwijl ook de werkgelegenheidsgerelateerde indicatoren positief werden.

De verkopen, bestellingen en voorraden stegen in september bijna naar een neutrale waarde van min 0,01, en de categorie persoonlijke consumptie en woningen kende een vergelijkbare verbetering. De CFNAI-diffusie-index, die de spreiding van de veranderingen in de maandelijkse index over de 85 indicatoren over drie maanden meet, steeg eveneens van min 0,15 in augustus naar een positieve waarde van 0,05. Het totale driemaandsgemiddelde van de index bereikte een neutrale waarde, wat wijst op een opleving van de economische groei.

Deze indicatoren duiden erop dat de Amerikaanse economie in september sneller is gegroeid en de historisch geassocieerde waarden van min 0,35 en min 0,70, die duiden op economische groei, overtreft. Deze groei komt op het moment dat de vrees voor een blijvende groeivertraging begint te vervagen. Economen geloven nu dat het land een recessie zal vermijden, voorspellen dat de Federal Reserve zich zal onthouden van verdere renteverhogingen en verwachten een voortdurende daling van de inflatie.

Over het geheel genomen duidt de verbeterde economische groei in september op positieve vooruitzichten voor de Amerikaanse economie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER