Chimpanseemoeder treurt om baby gedurende 3 maanden
Technologie

Chimpanseemoeder treurt om baby gedurende 3 maanden

De vrouwelijke chimpansee in Bioparc Valencia Zoo ervoer het verlies van haar baby, die ze maandenlang met zich meedroeg, wat de intelligentie en sterke band binnen de soort aantoont. Chimpansee Natalia beviel begin februari 2024 van een baby in de dierentuin, maar tragisch genoeg overleed de baby al na 14 dagen. Het hoge neonatale sterftecijfer bij chimpansees kan een aanzienlijke impact hebben op hun sociale groepsdynamiek, aangezien sociale relaties cruciaal zijn voor hun welzijn. Natalia's gedrag waarbij ze het lichaam van haar overleden welp meer dan drie maanden vasthield, is niet ongewoon voor chimpansees en is ook waargenomen bij andere diersoorten, zoals walvissen en olifanten.

Het is bekend dat chimpansees, onze naaste verwanten, de dood waarnemen en rouwgedrag vertonen wanneer ze worden geconfronteerd met het verlies van een groepslid. Studies hebben aangetoond dat chimpansees op de dood reageren op manieren die vergelijkbaar zijn met die van mensen, waarbij ze empathie en een gevoel van rouw tonen. Het gedrag dat Natalia in Bioparc Valencia vertoont, is niet uniek voor situaties in gevangenschap, aangezien soortgelijke acties zijn waargenomen bij wilde chimpanseepopulaties. Waarnemingen van wilde chimpansees die hun overleden baby's dragen, duiden op de diepe emotionele band tussen moeder en nakomelingen, die zelfs na de dood kan voortduren.

Onderzoeksteamleider Dora Biro heeft de cognitieve overeenkomsten tussen chimpansees en mensen benadrukt, waarbij ze de nadruk legde op hun vermogen om zich in te leven, samen te werken en nauwe banden te vormen. De vraag hoe chimpansees de dood waarnemen blijft een intrigerend onderwerp voor verder onderzoek, aangezien er beperkte gegevens beschikbaar zijn over hun reacties op verlies in gevangenschap en in het wild. De blijvende band tussen een moederchimpansee en haar overleden baby, zoals te zien in het geval van Natalia, werpt licht op de complexe emotionele levens van deze fascinerende dieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER