China overtreft de verwachtingen met een economische groei van 5,3% in het eerste kwartaal
Nieuws

China overtreft de verwachtingen met een economische groei van 5,3% in het eerste kwartaal

De Chinese economie overtrof de verwachtingen in het eerste kwartaal en profiteerde van het beleid en de toegenomen vraag. Uit officiële gegevens bleek dat de op één na grootste economie ter wereld in januari en maart met 5,3% op jaarbasis groeide, waarmee de analistenverwachtingen van ongeveer 4,8% werden overtroffen. Vergeleken met het voorgaande kwartaal bedroeg de groei 1,6%.

Ondanks de uitdagingen die de COVID-19-pandemie met zich meebrengt, heeft de Chinese economie blijk gegeven van veerkracht. Factoren zoals een vertraging van de vraag en een vastgoedcrisis hadden voorheen op de groei gedrukt. De prestaties van de economie in het eerste kwartaal werden echter gestimuleerd door de sterke industriële productie, groeiende detailhandelsverkopen en toegenomen investeringen in vaste activa.

De positieve gegevens voor het eerste kwartaal komen na recente berichten over een daling van de import- en exportcijfers voor maart, evenals een vertraging van de inflatie. Terwijl de economie profiteerde van sterke industriële prestaties en hogere gezinsuitgaven tijdens de feestdagen rond het nieuwe maanjaar, bestaat er bezorgdheid over de zwakte van de activiteitsindicatoren in maart en de onvoorspelbare externe vraagomstandigheden.

De Chinese econoom Louise Loo van Oxford Economics benadrukte potentiële uitdagingen voor het tweede kwartaal, waaronder het afbouwen van overtollige voorraden, de normalisering van de gezinsuitgaven na de feestdagen en voorzichtige stimuleringsmaatregelen. Beleidsmakers in Peking hebben budgettaire en monetaire beleidsmaatregelen geïntroduceerd om de economie te stimuleren, met een ambitieuze bbp-groeidoelstelling van 5% voor 2024.

LAAT EEN REACTIE ACHTER