China’s Real Estate Crisis Symbol is Heading Towards Liquidation
Nieuws

China’s Real Estate Crisis Symbol is Heading Towards Liquidation

Een rechtbank in Hong Kong heeft de liquidatie bevolen van het Chinese bouwbedrijf Evergrande met een overmatige schuldenlast, wat een diepere crisis op de Chinese vastgoedmarkt betekent. Ondanks herhaalde rechterlijke bevelen slaagde het bedrijf er niet in een schuldsaneringsplan in te dienen, wat rechter Linda Chan tot de conclusie bracht dat ‘het wachten voorbij is’. Er werd een gerechtelijke procedure gestart op verzoek van Evergrande’s investeerder Top Shine Global, die in juni bij de rechtbank klaagde dat Evergrande zijn contractuele verplichting om aandelen terug te kopen niet was nagekomen.

Met ruim 300 miljard dollar aan schulden belichaamt Evergrande de crisis op de Chinese vastgoedmarkt. CEO Shawn Siu He noemde de beslissing “ongelukkig” en verklaarde dat het bedrijf op het vasteland van China zal blijven opereren. Hij benadrukte dat de vestiging in Hongkong onafhankelijk is van de activiteiten op het vasteland. De impact van de uitspraak op de appartementenbouw in Evergrande blijft onduidelijk, maar de crisis heeft gevolgen gehad voor de sleuteloverdracht aan veel kopers van appartementen.

Peking heeft gewerkt aan het wegnemen van de publieke zorgen over de huizencrisis, omdat burgers op sociale netwerken zoals Weibo hun ontevredenheid uitten over bouwbedrijven zoals Evergrande. De vastgoedsector remt ook de economische groei van China af, goed voor 25 procent van het bbp.

Voorafgaand aan de uitspraak ondertekenden het Chinese Hooggerechtshof en het ministerie van Justitie van Hongkong een overeenkomst over de wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging van burgerlijke en handelsvonnissen. Deskundigen zijn er echter niet zeker van of de overeenkomst, die maandag in werking is getreden, gevolgen zal hebben voor het liquidatiebevel. De grootste crediteuren van Evergrande zijn kredietverstrekkers op het vasteland van China, die beperkte juridische mogelijkheden tot herstel hebben. Buitenlandse crediteuren kunnen vorderingen indienen bij rechtbanken buiten het vasteland van China, en sommigen hebben gekozen voor Hong Kong, waar de aandelen van Evergrande genoteerd staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER