Chinese smartphonemarkt daalt met 30%
Technologie

Chinese smartphonemarkt daalt met 30%

In februari kende de Chinese smartphonemarkt een aanzienlijke daling na een positieve groei in januari. Volgens gegevens van de China Academy of Information and Communications Technology zijn de verzendingen van smartphones met ruim 30% gedaald vergeleken met het voorgaande jaar, tot een totaal van 14 miljoen stuks. Lokale merken domineerden de markt en waren goed voor ongeveer 83% van de totale verzendingen, terwijl buitenlandse producten, zoals de iPhone van Apple, slechts ongeveer 2,4 miljoen stuks vertegenwoordigden, een daling van 31,7% ten opzichte van het voorgaande jaar.

In januari steeg het totale aantal smartphoneverzendingen met 61,4% naar 29,5 miljoen stuks, waarbij lokale merken een stijging van 165% noteerden. Als we naar de eerste twee maanden van 2024 kijken, is het totale aantal smartphoneverzendingen met 12,5% gestegen tot 43,6 miljoen stuks, waarbij 5G-modellen een groei van 13,3% doormaakten en in totaal 38,7 miljoen stuks werden verzonden. Apple heeft te maken gehad met een daling van de vraag naar iPhones in China, waarbij de verkoopcijfers in de eerste zes weken van 2024 met 24% op jaarbasis daalden.

Analisten als Kuo Ming-Chi van TF International Securities hebben een daling van ongeveer 15% in de jaarlijkse iPhone-verzendingen voorspeld. Deze trend vormt een aanzienlijke uitdaging voor smartphonefabrikanten, vooral buitenlandse merken, omdat ze proberen hun marktaandeel te behouden in een van de meest competitieve omgevingen ter wereld. Met de afnemende vraag en de snel veranderende marktdynamiek zullen innovatieve en adaptieve strategieën noodzakelijk zijn voor alle grote spelers in de sector.

LAAT EEN REACTIE ACHTER