Commissie vraagt ​​documenten van Microsoft op over Bing AI vanwege zorgen over 'hallucinaties'
Technologie

Commissie vraagt ​​documenten van Microsoft op over Bing AI vanwege zorgen over 'hallucinaties'

Vrijdag heeft de Europese Commissie Microsoft opdracht gegeven om vóór 27 mei documenten te verstrekken over het gebruik van generatieve kunstmatige intelligentie in haar Bing-zoekmachine. Het gaat om twee systemen: 'Copilot in Bing', dat op basis van tekst en afbeeldingen kan genereren op gebruikersvragen, en 'Image Creator by Designer', een afbeeldingsgenerator. De Commissie is bezorgd dat AI uit deze systemen valse informatie en deepfakes kan produceren en kiezers kan manipuleren, wat mogelijk in strijd is met de EU Digital Services Act.

De EU Digital Services Act is een alomvattende regelgeving voor online-inhoud die van toepassing is op grote platforms zoals Microsoft en die hen verplicht de verschillende risico's die aan hun diensten zijn verbonden, te beheren. Met generatieve AI-systemen kunnen gebruikers inhoud creëren door middel van vragen, zoals het beantwoorden van vragen, het produceren van tekst of het genereren van afbeeldingen en geluiden. “Hallucinaties” komen voor wanneer de AI valse antwoorden geeft, terwijl “deepfakes” het manipuleren van afbeeldingen of video’s met behulp van AI inhouden om individuen verkeerd voor te stellen.

Als Microsoft niet binnen de gestelde termijn aan het documentverzoek voldoet, kan de Commissie het bedrijf een boete opleggen van maximaal één procent van zijn wereldwijde jaaromzet, met extra dagelijkse boetes van maximaal vijf procent. Potentiële boetes kunnen oplopen tot zes procent van de wereldwijde jaaromzet als de Commissie vaststelt dat Microsoft de in de DSA geschetste risico's niet heeft aangepakt.

Het gebruik van generatieve AI is een onderwerp van zorg geworden op onlineplatforms, omdat het potentieel kan bijdragen aan de verspreiding van desinformatie en manipulatie. Platforms moeten zorgen voor transparantie en verantwoording in hun AI-technologieën om misbruik te voorkomen en gebruikers tegen schade te beschermen. Het oplossen van deze problemen zal van cruciaal belang zijn om een ​​veilige en betrouwbare onlineomgeving voor alle gebruikers te garanderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER