Dagelijkse podcast over technologie en wetenschap
Nieuws

Dagelijkse podcast over technologie en wetenschap

Uit nieuw onderzoek van het University College London blijkt dat Groot-Brittannië achterloopt op andere landen wat betreft de overlevingskansen van kanker. Actievoerders beweren dat ‘systemisch leeftijdsdiscriminatie’ oudere patiënten ervan zou kunnen weerhouden levensreddende behandelingen te ondergaan, aangezien uit het onderzoek blijkt dat de inzet van chemotherapie en radiotherapie in de NHS aanzienlijk lager is dan in vergelijkbare landen, vooral voor oudere patiënten. Patiënten ouder dan 85 jaar hebben in Australië vier keer meer kans op chemotherapie dan in Groot-Brittannië.

Op het Mobile World Congress in Barcelona onthulde de Chinese telefoongigant Honor een nieuwe AI-eye-trackingfunctie die precies kan detecteren waar een gebruiker naar kijkt op het scherm, waardoor apparaten met de ogen in plaats van met de vingers kunnen worden bediend. Ondertussen toonde Lenovo een prototype van een laptop met een doorzichtig scherm dat een augmented reality-diepteperceptie-effect creëert.

Ander nieuws is dat de beveiliging van de Cybertruck van Elon Musk is verbeterd, aangezien de mislukte poging van een potentiële dief om in te breken in de EV 4×4 op video werd vastgelegd dankzij het camerasysteem van het voertuig dat was ingesteld op ‘Sentry Mode’. Uit onderzoek van het UCL Institute of Ophthalmology en het Moorfields Eye Hospital blijkt dat darmbacteriën gezichtsverlies kunnen veroorzaken bij sommige erfelijke oogziekten, met mogelijke behandelingen waarbij antibiotica worden gebruikt.

NASA’s James Webb-ruimtetelescoop heeft een sterrenstelsel ontdekt dat lijkt op onze eigen Melkweg, maar met nog veel meer sterren, waarvan wordt aangenomen dat het 13 miljard jaar geleden is ontstaan. Onderzoekers van de Universiteit van York hebben ontdekt dat vlinders met vergelijkbare kleurpatronen ook hetzelfde vlieggedrag hebben ontwikkeld om roofdieren te vermijden. In Spanje onderzoeken de autoriteiten hoe beïnvloeders een schadelijke schattenjacht organiseerden die leidde tot de vernietiging van beschermde zandduinen in een natuurgebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER