De adoptie door China van de RISC-V-chipstandaard uitgedaagd door Amerikaans onderzoek en de intrekking van Android-ondersteuning door Google
Technologie

De adoptie door China van de RISC-V-chipstandaard uitgedaagd door Amerikaans onderzoek en de intrekking van Android-ondersteuning door Google

Google heeft onlangs de ondersteuning voor RISC-V uit de Android-kernel verwijderd, een stap die gevolgen zal hebben voor chipleveranciers die zich richten op Android-systemen en -apparaten. Analisten zijn van mening dat ontwikkelaars extra moeite zullen moeten doen om de RISC-V-ondersteuning op eigen kracht te herstellen. Deze verandering zal naar verwachting geen significante mondiale impact hebben, aangezien de meeste bedrijven die chips ontwerpen rond RISC-V zich niet richten op Android-apparaten. In China zijn er echter meer dan 300 bedrijven die RISC-V gebruiken, waarbij grote technologiespelers de standaard ondersteunen.

RISC-V International, een non-profitorganisatie die de RISC-V-technologie promoot, heeft meer dan de helft van zijn belangrijkste leden uit China, waaronder bedrijven als Alibaba Cloud, Huawei Technologies en ZTE. Andere vooraanstaande leden zijn onder meer Google, Intel en Qualcomm. Alibaba, Huawei en Tencent zijn actief bezig met het ontwikkelen van chips op basis van RISC-V, waarbij Alibaba's Damo Academy zijn XuanTie-processorreeks voor verschillende toepassingen uitbreidt.

De door Baidu gesteunde chipmaker StarFive Technology werkt ook aan op RISC-V gebaseerde CPU's, met plannen om een ​​onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium voor halfgeleiders op te zetten in Hong Kong. Ondanks zorgen in de VS blijft China aanzienlijk bijdragen aan de ontwikkeling van RISC-V. Van bedrijven die al in RISC-V-ondersteuning voor Android hebben geïnvesteerd, wordt verwacht dat ze hun projecten zullen voortzetten, hoewel er nog een aanzienlijke hoeveelheid werk in het verschiet ligt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER