De Argentijnse centrale bank verlaagt de monetaire beleidsrente en verlaagt de vaste rente naar 110% op jaarbasis
Nieuws

De Argentijnse centrale bank verlaagt de monetaire beleidsrente en verlaagt de vaste rente naar 110% op jaarbasis

De ontwapening van “de bal van leliqs” is al aan de gang, waarbij de Centrale Bank heeft aangekondigd dat zij zal stoppen met bieden op dit instrument en niet langer de referentierente voor het monetair beleid zal zijn. De passieve reporente zal in de plaats komen. Tegelijkertijd zijn de verplichte minimumtarieven voor vaste UVA-termijnen afgeschaft en zijn de rendementen op deze plaatsingen bij banken verlaagd van 133% naar 110% per jaar. Dit ter voorbereiding op de volgende aanbesteding van de Nationale Schatkist die deze week gepland staat.

De Centrale Bank, onder leiding van Santiago Bausili, probeert de weg vrij te maken voor toekomstige aanbestedingen voor de Nationale Schatkist door de voorraad vergoede passiva van de Centrale Bank te ‘ontwapenen’ en peso’s in handen van de banken te gebruiken om de Schatkist te financieren. Dit besluit zal vanaf dinsdag gevolgen hebben voor plaatsingen en wordt als riskant beschouwd in de context van hoge inflatie en aanhoudende wisselkoersonzekerheid.

Een van Bausili’s eerste beslissingen als hoofd van de Centrale Bank was het verlagen van de rente op passieve repo’s met 26 procentpunten, en hij heeft ook besloten dat landen hun monetaire beleidsinstrument zullen zijn. Het doel is om van de rente voor ééndaagse repo’s, die sinds 13 december op 100% is vastgesteld, de nieuwe monetaire beleidsrente te maken.

In een poging haar liquiditeitsbeheersysteem te rationaliseren heeft de Centrale Bank besloten om in de toekomst te stoppen met het uitvoeren van Leliq-tenders, waarbij repo-transacties het belangrijkste instrument voor de absorptie van monetaire overschotten zijn. Bankplaatsingen zullen op hun beurt lagere rendementen opleveren, aangezien de minimumtarieven voor vaste termijnen met 20% of 23 procentpunten zijn verlaagd. Bovendien is de minimumrente voor termijndeposito’s vastgesteld op 110% nominaal op jaarbasis.

Verder acht de Raad van Bestuur het noodzakelijk dat het banksysteem openbare termijndeposito’s blijft aanbieden die door UVA kunnen worden aangepast, en daarom is het minimale vooruitbetalingspercentage voor laatstgenoemde afgeschaft.

Naast de veranderingen in dit monetaire beleid wordt het artikel afgewisseld met verschillende productvermeldingen voor ASIC-mijnwerkers en cryptominingapparatuur. Deze lijsten zijn niet relevant voor de inhoud die de acties van de Centrale Bank beschrijft, en hun aanwezigheid vermindert de duidelijkheid en focus van het artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER