De bijna perfecte ballistische raket van Japan miste zijn doel en week uit koers
Technologie

De bijna perfecte ballistische raket van Japan miste zijn doel en week uit koers

De tweede motor van de Slim-lander viel tijdens de landing uit, waardoor deze op 55 meter afstand van zijn doel op het oppervlak van de maan landde. Volgens de Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa lijkt de lander, genaamd Slim, op basis van vrijgegeven beelden de verkeerde kant op te kijken. The New York Times en The Guardian berichtten over deze kwestie.

Jaxa verklaarde dat Slim een ​​week geleden op vrijdag historisch dicht bij zijn geplande bestemming landde. Als een van de motoren niet was uitgevallen, was de lander misschien dichter bij zijn doel geland, maar raakte hij het oppervlak met een snelheid van ongeveer vijf kilometer per uur. Het bevindt zich nu tussen twee kraters in een gebied bedekt door vulkanisch gesteente.

Helaas wijzen de zonnecellen van Slim de verkeerde kant op, waardoor hij niet kan worden opgeladen. Jaxa moest de lander slechts drie uur na de landing uitschakelen. Ze hebben goede hoop dat de lander kan worden opgeladen wanneer het zonlicht de westkant van de maan bereikt, en dat de operaties mogelijk op 1 februari worden hervat.

Slim liet na de landing twee onbemande robots op het maanoppervlak los om rotsen en potentiële watervoorraden te bestuderen. De lander werd in september richting de maan gelanceerd en bereikte zijn bestemming op eerste kerstdag. De projectleider, Shinichiro Sakai, uitte gemengde gevoelens over de landing en was dankbaar dat deze ondanks de uitdagingen zo eindigde.

Over het geheel genomen wordt de Slim Lander-missie geconfronteerd met obstakels, maar blijft ze haar doelen nastreven door het oppervlak van de maan en de potentiële hulpbronnen te verkennen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER