De Chinese economie overtreft de verwachtingen en groeit in het eerste kwartaal met 5,3% |  Zaken en Economie
Nieuws

De Chinese economie overtreft de verwachtingen en groeit in het eerste kwartaal met 5,3% | Zaken en Economie

Het Nationale Bureau voor de Statistiek (NBS) meldde dat de Chinese economie onder leiding van president Xi Jinping een sterke start van het jaar heeft gehad. Ondanks uitdagingen zoals een crisis in de vastgoedsector, een zwakke consumentenvraag en een stijgende overheidsschuld, groeide de economie in het eerste kwartaal met 5,3 procent, wat de verwachtingen overtrof.

Volgens gegevens van de NBS groeiden de industriële productie en de landbouw met respectievelijk 6,1 procent en 3,8 procent, terwijl de dienstensector een groei van 5 procent kende. Het agentschap verklaarde dat de positieve prestaties van de economie werden toegeschreven aan het effectieve beleid dat werd gevoerd onder leiding van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China.

Daarentegen lieten recente gegevens over de export en import in maart een daling zien, wat de aanhoudende uitdagingen benadrukt waarmee de Chinese economie wordt geconfronteerd. Structurele problemen zoals een vastgoedsector met hoge schulden en een krimpende bevolking hebben ook een duurzaam herstel van de COVID-19-pandemie belemmerd.

Fitch Ratings heeft onlangs de vooruitzichten voor de Chinese staatsobligaties verlaagd naar negatief vanwege de toenemende risico's voor de vooruitzichten voor de overheidsfinanciën van het land. Ondanks het stellen van een groeidoelstelling van 5 procent voor 2024 hebben Chinese functionarissen fiscale en monetaire beleidsmaatregelen geïmplementeerd, waaronder substantiële uitgaven aan bouw- en infrastructuurprojecten om de economische groei te stimuleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER