De Europese Commissie onderzoekt mogelijke verslavende effecten van Instagram en Facebook op kinderen
Nieuws

De Europese Commissie onderzoekt mogelijke verslavende effecten van Instagram en Facebook op kinderen

De Europese Commissie is een formeel onderzoek gestart naar Meta om vast te stellen of de sociale mediaplatforms Instagram en Facebook verslavende effecten hebben op kinderen. Dit volgt op een ander onderzoek dat onlangs is gestart naar de omgang van Meta met desinformatie en misleidende politieke advertenties. De Commissie is bezorgd dat de algoritmen die op deze platforms worden gebruikt verslavend gedrag kunnen aanmoedigen en 'konijnenhol'-effecten kunnen creëren, waardoor gebruikers naar extremere inhoud kunnen worden geleid. Ze twijfelen ook aan de effectiviteit van Meta's methoden voor leeftijdsverificatie.

Deze acties worden ondernomen in het kader van de Europese Wet op Digitale Diensten, die van toepassing is op platforms met een groot aantal gebruikers in de EU. Meta is verplicht internetgebruikers te beschermen en heeft een risicobeoordeling ingediend bij de Commissie. Het vermoeden bestaat echter dat Instagram en Facebook de kwetsbaarheden van minderjarigen uitbuiten en hen niet voldoende beschermen tegen schadelijke inhoud. De Commissie kan tijdens het onderzoeksproces voorlopige maatregelen opleggen en toezeggingen van Meta eisen.

De Europese Commissie zet zich in voor de handhaving van de Digital Services Act om ervoor te zorgen dat onlineplatforms aan de regelgeving voldoen. De praktijken van Meta zijn onder de loep genomen omdat ze er niet in slagen de desinformatie en misleidende advertenties aan te pakken, die van invloed kunnen zijn op maatschappelijke debatten en verkiezingen. Er zijn om soortgelijke redenen ook onderzoeken geopend naar andere platforms zoals X, AliExpress en TikTok, met name met betrekking tot de bescherming van minderjarigen.

Het formele onderzoek van de Commissie naar Meta weerspiegelt haar toewijding om onlineplatforms verantwoordelijk te houden voor hun impact op gebruikers. Van het bestrijden van verslavend gedrag bij kinderen tot het aanpakken van desinformatie: deze acties zijn gericht op het creëren van een veiligere en meer verantwoorde onlineomgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER