De Filippijnen overwegen grondwetswijzigingen om de economische beperkingen te versoepelen
Nieuws

De Filippijnen overwegen grondwetswijzigingen om de economische beperkingen te versoepelen

Senaatspresident Juan Miguel Zubiri en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Martin Romualdez applaudisseerden enthousiast toen de Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr. op 24 juli 2023 zijn tweede State of the Nation Address (SONA) uitsprak in het Huis van Afgevaardigden in Quezon City, Metro Manila, Filipijnen.

Volgens een rapport van Reuters onderzoeken wetgevers in de Filippijnen de mogelijkheid om de grondwet van het land te wijzigen om restrictieve bepalingen over economisch eigendom te versoepelen. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Martin Romualdez, verklaarde tijdens een economische briefing dat er een wens bestaat om deze beperkende bepalingen met betrekking tot de economie op te heffen. Hij vermeldde ook dat topcongresleiders van de politieke partijen van het land bijeenkwamen om procedurele kwesties te bespreken die eerdere pogingen tot wijziging van de Filippijnse grondwet uit 1987 in de weg stonden. Deze amendementen, zo legde hij uit, zouden wetgevers in staat stellen te reguleren welke economische sectoren opengesteld zouden kunnen worden voor buitenlandse investeerders.

Buitenlandse zakenkamers hebben ervoor gepleit dat het Congres de huidige beperkingen op buitenlandse investeringen opheft, zoals de 60-40-regel, die de buitenlandse eigendom van lokale bedrijven beperkt tot 40%. Ondanks eerdere mislukte pogingen om de grondwet te herschrijven, zijn er nog steeds pogingen om deze te wijzigen. Critici hebben hun bezorgdheid geuit dat dergelijke wijzigingen er mogelijk toe zouden kunnen leiden dat wetgevers de termijnen voor gekozen functionarissen opheffen.

Met berichtgeving door Mikhail Flores en redactie door Kanupriya Kapoor benadrukte het artikel de noodzaak van procedurele discussies en mogelijke grondwetswijzigingen om de beperkingen op economisch eigendom in de Filippijnen te versoepelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER