De inflatie stijgt voor de derde maand op rij als gevolg van hogere voedselprijzen
Nieuws

De inflatie stijgt voor de derde maand op rij als gevolg van hogere voedselprijzen

In Mexico is de inflatie sinds november 2023 versneld. In januari bedroeg de algemene inflatie in Mexico 0,89 procent per maand, oplopend tot 4,88 procent op jaarbasis. Volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek en Geografie (Inegi) was dit de grootste variatie in de afgelopen zeven maanden en verlengt het de negatieve schok van de toename van groenten en fruit die in december begon.

Deelnemers aan het Citibanamex-onderzoek voorspelden voor januari een maandelijkse stijging van de Nationale Consumenten Prijs Index (INPC) van 0,86 procent, wat bijna overeenkomt met het werkelijke percentage van 0,89 procent. De stijging was gedeeltelijk te danken aan een maandelijkse stijging van 9,53 procent en een jaarlijkse stijging van 21,78 procent voor groenten en fruit, met een aanzienlijk opwaarts effect op de algemene index.

Bij het analyseren van de items die de stijgende inflatie in januari het meest beïnvloedden, bleek dat tomaten, uien en andere generieke producten zoals eieren en chilipepers aanzienlijk bijdroegen aan de steile helling. Luchtvervoer en voedsel voor huisdieren behoorden daarentegen tot de producten die een neerwaartse impact op de inflatie hadden.

De sterke groei van de niet-kernindex, met name landbouwproducten, LPG, en toegestane tarieven, zette de algemene inflatie onder druk. De onderliggende prijsindex, die energie en vers voedsel uitsluit, maar ook het prijstraject op de middellange en lange termijn bepaalt, steeg met 0,4 procent op maandbasis en met 4,76 procent op jaarbasis, wat het laagste is voor dezelfde maand. in drie jaar.

Guerrero registreerde de hoogste inflatie van het land, met 1,72 procent per maand en 3,84 per jaar, terwijl Baja California Sur in januari de laagste van 0,30 procent noteerde. De inflatievooruitzichten zijn complexer, omdat hoge rentetarieven wellicht niet in staat zijn aanbodschokken te beïnvloeden, zoals het geval is voor deze post.

LAAT EEN REACTIE ACHTER