De Mexicaanse economie kent in het eerste kwartaal een bescheiden groei van 0,2% vergeleken met het voorgaande kwartaal, meldt The Mighty 790 KFGO.
Nieuws

De Mexicaanse economie kent in het eerste kwartaal een bescheiden groei van 0,2% vergeleken met het voorgaande kwartaal, meldt The Mighty 790 KFGO.

Uit voorlopige schattingen van het Mexicaanse nationale statistiekbureau INEGI blijkt dat de economie van het land in het eerste kwartaal van het jaar beter presteerde dan verwacht vergeleken met de voorgaande drie maanden. De economie kende een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 0,2% op kwartaalbasis, iets meer dan de 0,0% die economen hadden voorspeld. Deze groei werd vooral gedreven door een toename van de dienstensector, hoewel er in de primaire sector sprake was van een daling.

Op jaarbasis vertraagde de Mexicaanse economie echter en groeide slechts met 1,6% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit groeipercentage was lager dan de groei van 2,5% in het voorgaande kwartaal en lager dan de verwachte groei van 2,1%. Andres Abadia, hoofdeconoom voor Latijns-Amerika bij Pantheon Macroeconomics, schreef deze vertraging toe aan verschillende uitdagingen, waaronder krappere financiële omstandigheden, moeilijke externe omstandigheden en hogere uitgaven aan infrastructuur. Deze factoren droegen bij aan de algehele vertraging van de economische groei in het eerste kwartaal.

Ondanks de vertraging is de Mexicaanse economie nu voor het tiende kwartaal op rij gegroeid. Abadia merkte op dat, hoewel er nog steeds sprake is van groeimomentum, deze zwakker lijkt te zijn vergeleken met recente trends. Uit de cijfers blijkt dat de economische groei van Mexico in het eerste kwartaal nog steeds met problemen kampte, maar dat het land nog steeds op een pad van expansie zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER