De rol van kunstmatige intelligentie bij het blootleggen van namaakwijnen
Technologie

De rol van kunstmatige intelligentie bij het blootleggen van namaakwijnen

Een identificatie van de chemische signatuur van wijn en de mogelijke toepassingen ervan om de oorsprong ervan te bepalen, was tot nu toe een mysterie gebleven. Een groep wetenschappers van de Universiteit van Genève heeft nu, in samenwerking met het Instituut voor Wijn- en Wijnwetenschappen van de Universiteit van Bordeaux, nu echter het chemische merk van de rode wijnen van zeven grote producerende bedrijven in de regio Bordeaux geïdentificeerd met 100% nauwkeurigheid, met behulp van kunstmatige intelligentie-instrumenten. Deze baanbrekende resultaten, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Communications Chemistry’, markeren het potentieel voor nieuwe instrumenten om namaak te bestrijden en de besluitvorming in de wijnsector te sturen.

Het complexe mengsel van duizenden moleculen in elke wijn hangt af van de samenstelling van de druif, die wordt beïnvloed door de aard en structuur van de bodem, de verscheidenheid aan druiven en de wijnbereidingspraktijken. Klimaatveranderingen, consumentengewoonten en toenemende namaak creëren een behoefte aan effectieve instrumenten om de identiteit van wijnen te bepalen, die fundamenteel is geworden. In het verleden hebben de complexiteit van wijnmengsels en de beperkingen van eerdere methoden tot twijfelachtige resultaten geleid. Technieken als gaschromatografie, waarbij componenten van een mengsel worden gescheiden op basis van affiniteit tussen twee materialen, en massaspectrometrie hebben de complexiteit van de taak aangetoond.

Met behulp van de ruwe gegevens van 80 rode wijnen uit twaalf jaargangen van zeven landgoederen in de regio Bordeaux, implementeerden de onderzoekers machinaal leren om de gegevens te verwerken en de chromatogrammen verkregen uit gaschromatografie te analyseren. Met deze methode kon het team patronen in specifieke groepen informatie identificeren met minimale invloed van achtergrondruis, waarbij elk chromatogram werd samengevat in twee coördinaten X en Y. Door de nieuwe coördinaten in een grafiek te plaatsen, bleek dat elk bedrijf zijn eigen unieke chemische handtekening heeft, waardoor de team om jaargangen van hetzelfde landgoed te groeperen op basis van hun chemische overeenkomsten met 100% nauwkeurigheid.

Het onderzoek levert nieuwe kennis op over de chemische identiteit en sensorische eigenschappen van wijn, terwijl het ook de potentie biedt voor nieuwe instrumenten om besluitvormingsprocessen in de industrie te ondersteunen, de identiteit en expressie van een territorium te behouden en namaak te bestrijden. Deze bevindingen markeren een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen namaakwijn en de inspanningen van de wijnindustrie om de unieke kenmerken en kwaliteit ervan te behouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER