De 'snelweg' voor insectenmigratie
Technologie

De 'snelweg' voor insectenmigratie

Een team van experts van de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië heeft een migratieroute voor insecten ontdekt door een 30 meter breed ravijn in de Pyreneeën, dat jaarlijks dient als doorgang voor ruim 17 miljoen insecten. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen op 11 juni in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences. De migratie omvat verschillende soorten insecten, waarbij tot 3.000 vliegen met een snelheid van één meter per minuut door het ravijn vliegen.

De migratie van insecten door het ravijn van Puerto de Bujaruelo werd voor het eerst waargenomen door de Britse ornithologen Elizabeth en David Lack in 1950, die grote aantallen vliegen opmerkten die jambijen nabootsten en door de bergen trokken. Het huidige onderzoeksteam, onder leiding van Will Hawkes, bevestigde dat de migratie nog steeds aan de gang is en observeerde verschillende soorten insecten die aan de reis deelnamen.

Naast de marmeladevliegen observeerden de onderzoekers ook witte koolvlinders, libellen en huisvliegen die door het ravijn migreerden. Het team gebruikte camera's, netten en scherpe observatievaardigheden om de migratie vast te leggen. De ontdekking van deze grootschalige insectenmigratie is cruciaal voor het begrijpen en beschermen van insectenpopulaties, die wereldwijd snel afnemen.

De unieke combinatie van hoge bergen en windpatronen in de Pyreneeën maakt de insectenmigratie op grote hoogte vanaf de grond zichtbaar en waarneembaar, aldus onderzoeksteamleider Karl Wotton. Het team hoopt dat hun bevindingen het bewustzijn over het belang van insectenhabitats zullen vergroten en natuurbehoudsinspanningen zullen bevorderen om deze essentiële wezens te beschermen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER