De toekomst van de OPCW: de impact van het Centrum voor Chemie en Technologie
Technologie

De toekomst van de OPCW: de impact van het Centrum voor Chemie en Technologie

Met de vernietiging van de laatste resterende voorraden verklaarde chemische wapens in 2023 moet de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zich aanpassen aan een nieuwe rol. De opening van het Centrum voor Chemie en Technologie (CCT) van de OPCW in 2023 biedt een nieuwe hulpbron om de organisatie en de internationale gemeenschap te helpen bij het verminderen en elimineren van de dreiging van chemische wapens.

Nu het CCT operationeel is, is het belangrijk om momentum op te bouwen achter een inhoudelijk werkprogramma. Projecten voor het programma kunnen worden gegroepeerd in vier thematische categorieën: inzicht in technologische ontwikkelingen; chemisch forensisch onderzoek; het verbreden van de geografische vertegenwoordiging; en op maat gemaakte trainingsprogramma’s.

Het CCT zou moeten worden geleid door een directeur, die zou moeten samenwerken met een nieuw opgericht Bureau voor Wetenschap en Technologie om de strategische richting van het centrum te ontwikkelen. Om de CCT te voorzien van stabiele en veilige financiering moet er een trustfonds voor de CCT worden opgericht.

In de publicatie wordt de uitdagende context voor chemische ontwapening en de toekomst van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens besproken. Het behandelt ook het maximaliseren van de bijdrage van het Centrum voor Chemie en Technologie, indicatieve projecten voor het werkprogramma van het Centrum voor Chemie en Technologie, en sluit af met aanbevelingen.

De auteur(s)/redacteuren van de publicatie worden in deze inhoud niet vermeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER