De verlaging van de olieproductie door het kartel kan tot prijsverwarring leiden
Nieuws

De verlaging van de olieproductie door het kartel kan tot prijsverwarring leiden

Deze week is het vijf maanden geleden dat de oorlog in Gaza begon, maar de prijs van ruwe Brent-olie is niet slechter geweest dan die van de maandenlange oorlog. Aan het begin van de oorlog afgelopen oktober lag de prijs van een vat olie nauwelijks onder de 85 dollar. Opnieuw schommelde de prijs de afgelopen maanden tussen de 73 en 84 dollar. De lidstaten van het oliekartel Opec+, onder leiding van Saoedi-Arabië en Rusland, zeiden zondag dat ze de olieproductie nog drie maanden zullen blijven verlagen om de prijs te ‘steunen’.

Het verdere besluit van zondag werd echter op de markt verwacht. In de prijsmonitoring van MarketWatch daalde de prijs van ruwe olie voor levering in mei naar het niveau van 83 dollar per vat. De leden van de Opec+ hebben de productie van ruwe olie sinds 2022 al verlaagd, met als doel de prijs van een vat olie te verhogen en tegelijkertijd te reageren op de toegenomen olieproductie in de Verenigde Staten en een mogelijke verzwakking van de mondiale vraag.

Het oliekartel is er inderdaad in geslaagd de productie van zijn lidstaten met ongeveer 2,2 miljoen vaten per dag te verminderen. De gevolgen van de productievermindering zijn zeer gematigd geweest. De prijs van ruwe Brent-olie is met zes procent gestegen en de vergelijkbare Amerikaanse WTI-prijs met ongeveer acht procent sinds de Opec+ eind november vorig jaar voor het eerst de laatste bezuinigingen aankondigde. Het is verwarrend dat de olieprijs nog steeds ver onder de honderd dollar per vat ligt, ook al duurt de door Rusland in Oekraïne begonnen oorlog voor het derde jaar voort, de oorlog tussen Israël en Hamas voortduurt en de Houthi-aanvallen op vrachtschepen in de Rode Zee Zee gaat door.

Een vatprijs van ongeveer honderd dollar ligt in het vizier van Saudi-Arabië, omdat het land dit geld nodig heeft om het ambitieuze en verreikende economische hervormingsprogramma van kroonprins Mohammed bin Salman te financieren. Tegelijkertijd heeft het land altijd de president van de Verenigde Staten, Joe Biden, in compressie voortgebracht. De regering-Biden heeft de productieverlagingen van Saoedi-Arabië niet verwelkomd vanwege zorgen over de impact van de olieprijzen op de inflatie.

In Finland zijn de brandstofprijzen in januari duidelijk gedaald ten opzichte van afgelopen najaar, zowel als gevolg van de stabilisatie van de olieprijzen als de belastingwijziging. In januari was de gemiddelde prijs van benzine 95 1,76 euro per liter, benzine 98 1,86 euro en diesel 1,83 euro per liter. In februari stegen de gemiddelde prijzen voor verschillende destillaten, vergeleken met januari, met 6 à 8 cent per liter. Begin maart zijn de prijzen niet veel veranderd. De lokale verschillen zijn nog steeds groot omdat de concurrentie in pompprijzen per regio verschilt. Ook de vraagvooruitzichten voor olie variëren. Het IEA voorspelt dat de vraag naar olie zal groeien van 1,2 miljoen vaten per dag, oftewel ongeveer de helft van het tempo van 2023. De OPEC gelooft dat de vraaggroei bijna twee keer zo groot zal zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER