Technologie

De vervulling van de droom van Raúles

De Spaanse raket ‘Miura 1’ heeft geschiedenis geschreven door met succes te lanceren vanaf de kust van Huelva. Deze prestatie heeft Spanje een plaats opgeleverd onder de exclusieve groep landen met toegang tot de ruimte. Achter deze prestatie schuilt het teamwerk en de toewijding van twee jonge individuen, Raúl Verdú en Raúl Torres, die elkaar ontmoetten tijdens hun studie aan de Miguel Hernández Universiteit. Ze deelden een passie voor raketten en besloten hun krachten te bundelen om hun eigen bedrijf op te richten, PLD Space.

De reis naar dit punt was lang en uitdagend. In 2011 richtten Verdú en Torres PLD Space op, met steun van het Centrum voor Technologische Ontwikkeling en Innovatie (CDTI). In 2013 kregen ze financiering van particuliere investeerders, waardoor ze hun eerste motor konden ontwerpen. Gedurende het hele proces kregen ze steun van het European Space Agency en de Europese Commissie, samen met extra investeringen.

Het verliep echter niet altijd van een leien dakje. Het bedrijf werd in 2019 geconfronteerd met een crisis als gevolg van een zakelijke en technologische tegenslag veroorzaakt door een motorexplosie tijdens een test. Maar ze hielden vol en kwamen sterker uit deze ervaring. In 2020 rondden ze de tests voor hun motor met succes af en voltooiden ze de statische motortest van Miura 1 op hun testbank in Teruel.

Afgelopen maart verplaatste PLD Space Miura 1 naar de El Arenosillo-faciliteiten in Huelva, momenteel de enige locatie in Spanje die toestemming heeft voor lanceringen. Hun doel is om de markt voor lanceerinrichtingen te betreden en op wereldschaal te concurreren. Ze hebben ook plannen voor de toekomst, waaronder het ontwikkelen en testen van Miura 5, een grotere raket met een hoger laadvermogen.

Kortom, het succes van de Spaanse raket Miura 1 is het resultaat van de toewijding en het harde werk van het PLD Space-team, in het bijzonder Raúl Verdú en Raúl Torres. Hun passie voor raketten en hun vastberadenheid om hun eigen bedrijf op te richten, hebben ertoe geleid dat ze geschiedenis hebben geschreven in de ruimtevaartindustrie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER