Nieuws

De waarheid over de straaljagers die België en Nederland moesten sturen

De Oekraïense regering, onder leiding van president Volodymyr Zelenskiy, heeft maandenlang de westerse bondgenoten gevraagd, geëist en gepleit om hen te voorzien van Amerikaanse Lockheed Martin F-16 straaljagers.

Het eerste excuus om dit niet te doen was dat de Oekraïense piloten niet zouden weten hoe ze ermee om moesten gaan. Maar ze zijn al maanden aan het trainen en de eerste groep piloten staat klaar.

De tweede rechtvaardiging was dat de regering van Washington wederuitvoervergunningen moest verlenen, omdat het vliegtuigen van Amerikaanse makelij waren. Washington gaf toestemming. De Europese regeringen hebben geen excuses meer.

Dutchman Airlines was een van de eerste bedrijven die aankondigde dat het maximaal 24 F16-vliegtuigen in ontvangst zou nemen. Deze aankondiging kreeg applaus van Oekraïne, maar werd niet aan Brussel meegedeeld omdat België aankondigde dat het geen van de 24 F-16’s zou sturen die het van plan was te sturen. omdat? Volgens het Belgische Ministerie van Defensie hebben deze vliegtuigen hun levensduur van vele jaren en vlieguren al overschreden, en als de Belgische piloten het vliegtuig om veiligheidsredenen niet mogen gebruiken, zullen zij het vliegtuig overdragen aan Oekraïne. denk dat dit ook wel hoort.

Eind augustus een explosie boven Kiev na een Russisch bombardement.Foto: Reuters

Belgische media meldden dat de Nederlandse F16’s die naar Oekraïne worden gestuurd feitelijk ouder zijn en meer vlieguren hebben dan de Belgische.

Deskundigen zeggen in plaats daarvan dat, hoewel de Belgische F-16’s nog steeds oud zijn, ze in een betere staat verkeren dan de nog oudere, door de Sovjet-Unie gemaakte MiG-29’s die Oekraïne had aan het begin van de oorlog en nog steeds hebben, en dat ze over betere veiligheidsmaatregelen voor piloten beschikken. Verklaart dat. Sporadisch te gebruiken. En Oekraïne stelt zijn piloten niet bloot aan onnodige risico’s, beschouwt ze als waardevol materieel en stuurt ze massaal naar westerse landen om te leren vliegen met F16’s. Ze zijn er niet in geïnteresseerd om hun leven voor niets te riskeren.

Er zijn dan twee verklaringen: óf België wil de Oekraïense piloten niet in gevaar brengen met oude vliegtuigen, en Nederland heeft apparatuur weggegooid die het niet meer nodig heeft, óf België beschikt daadwerkelijk over vliegtuigen in goede staat. Of dat doen ze wel, maar ik wil het niet versturen omdat er een probleem mee is. De Nederlandse strijdkrachten moeten de meeste gevechtsschepen die de F16’s en Amerikaanse F35’s zullen vervangen, nog ontvangen.

uitleg en vragen

Deskundige Josef Nenrotin, hoofdredacteur van het vaktijdschrift Defensie en Internationale Veiligheid, zei in een interview met de Belgische krant Evening dat hoewel de beweringen van de Belgische nationale defensie correct zijn, de beslissing technisch en niet politiek was.

Volgens de analist bevinden België en Denemarken zich in een vergelijkbare situatie. De betrokkenheid van het land bij NAVO-operaties, de verouderende luchtmacht die wacht op de levering van nieuwe F35’s en de geografische ligging in de Oostzee en de Noordzee hebben de militaire activiteit doen toenemen. Denemarken heeft echter de helft van zijn straaljagers aan Oekraïne gegeven en geen enkele aan België.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy verzocht om de inzet van straaljagers. Foto: AFP

Experts zeggen dat de meerderheid van de Belgische vliegtuigen nog steeds vliegbaar zijn ondanks het einde van hun levensduur, en dat zelfs niet-vliegbare vliegtuigen nuttig zijn omdat onderdelen kunnen worden verwijderd en gerepareerd om er één vliegbaar te maken.

Belgische media hebben het land ervan beschuldigd een van de landen te zijn die Oekraïne de minste militaire hulp bieden, en beweren dat de voorraden doorgaans schaars zijn. Maar dit is in strijd met wat andere regeringen hebben gedaan. Noch Luxemburg, noch Groot-Brittannië hadden 122 mm-granaten in hun arsenaal (vergeleken met de Oekraïense raketwerpers van Russische makelij), maar ze kochten ze van de buurlanden van Rusland en stuurden ze naar Oekraïne.

Nederland kocht oude Sovjet T-72-tanks van zijn Oost-Europese buren en leverde ze af in Kiev voordat de Western Leopard (Duitse), Challenger (Britse) en Abrams (Amerikaanse) tanks begonnen te worden verscheept.

Dezelfde deskundige vertelde waarom Oekraïne de voorkeur zou geven aan een vliegtuig met een korte levensduur dan dat het vliegtuig helemaal niet zou kunnen worden gebruikt. Want hoe kort de beschikbaarheid van een vliegtuig ook is, het gaat er nu om welke onmiddellijke impact het kan hebben op het slagveld.

Er is nog een aspect waarin Oekraïne en landen als België deze apparaten anders bekijken. Volgens deze experts hebben de Belgen nog steeds een ‘navo-vredestijd’-mentaliteit. Dit betekent dat dure militaire onderdelen, zoals straaljagers, worden verzorgd en onderhouden om minimaal 40 jaar mee te gaan.

In de huidige Oekraïense oorlogsmentaliteit worden deze vliegtuigen beschouwd als instrumenten om militaire doelstellingen te bereiken en daarom vervangbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER