De wereld van onderzoek bekijken door violette lenzen: een fris perspectief
Technologie

De wereld van onderzoek bekijken door violette lenzen: een fris perspectief

De noodzaak om een ​​genderperspectief te integreren in de ontwikkeling van wetenschappelijk en technologisch onderzoek, evenals in het historische verhaal en de communicatie op deze terreinen, werd benadrukt door Cecilia Montero. Ze sprak tijdens een panel genaamd Communicating Science with Violet Glasses in het Cultureel Centrum van Spanje in Mexico. Het evenement werd gehouden ter ere van de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap, gehouden op 11 februari.

Montero legde uit dat het gebruik van een ‘paarse bril’ essentieel is in het wetenschappelijke proces, waarmee hij doelt op de noodzaak om oneerlijke situaties, vooroordelen en ongelijkheid jegens vrouwen te erkennen en aan te pakken. Ze beweerde dat deze aanpak moet worden doorgevoerd vanaf de beginfase van kennisgeneratie en onderzoek tot de daaropvolgende communicatie en verspreiding van wetenschappelijke bevindingen naar de samenleving.

Montero benadrukte de diversiteit van Mexico en onderstreepte het belang van het betrekken van verschillende perspectieven en contexten bij het communiceren van wetenschappelijke informatie, vooral in een land dat zo divers is als Mexico.

De noodzaak om de kansen uit te breiden, vooral voor jonge meisjes die geïnteresseerd zijn in de wetenschap, werd door Montero genoemd. Het bevorderen van genderdiversiteit binnen wetenschappelijk onderzoek en de verspreiding van wetenschappelijke kennis werd bepleit door de panelleden.

Mónica Angulo Miñarro steunde deze oproep om de genderdiversiteit in wetenschappelijk onderzoek te bevorderen, waarbij de nadruk werd gelegd op een meer inclusieve omgeving voor vrouwen in wetenschappelijke carrières. Het bevorderen van de participatie van vrouwen in technologie en wetenschap werd gezien als cruciaal voor sociale rechtvaardigheid en diversificatie van het personeelsbestand.

De lezing besprak ook de historische en aanhoudende genderongelijkheid binnen de wetenschappen en het belang van wetenschappelijke communicatie met een genderperspectief.

Liliana Quintanar en Aketzalli González Santiago, van respectievelijk het Center for Research and Advanced Studies (Cinvestav) en het outreach-collectief La Bombilla, benadrukten het belang van het integreren van genderperspectieven in wetenschappelijke communicatie en daagden androcentrische vooroordelen in wetenschappelijke verhalen en taal uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER