Nieuws

De Zweedse centrale bank zoekt hulp bij Diet en heeft 80 miljard kronen nodig om de verliezen te compenseren

In het boekjaar 2022 leed de centrale bank van Zweden, bekend als de Riksbank, een verlies van iets meer dan 80 miljard kronen. Dit verlies heeft de centrale bank in een moeilijke positie gebracht, waardoor aanvullend kapitaal nodig is ter waarde van 80 miljard kronen (ongeveer 6,8 miljard euro). Gouverneur Erik Thedéen bezocht het Zweedse parlement om een ​​analyse van de economische situatie van de centrale bank te presenteren. Thedéen benadrukte dat een terugkeer naar het basisniveau van kapitaal, vereist door de Zweedse Centrale Bankwet, een kapitaalinvestering van bijna 80 miljard kronen tegen eind september 2023 noodzakelijk maakt.

Het verlies dat de Riksbank in 2022 leed bedroeg iets meer dan 80 miljard kronen. Dit leidde tot een daling van het eigen vermogen van de bank met 18 miljard kronen (ongeveer 1,5 miljard euro). De verliezen kunnen worden toegeschreven aan de aanzienlijke stijging van de rentetarieven in 2022, die een daling veroorzaakte in de waarde van de door de centrale bank gekochte obligaties tussen 2015 en 2021.

De Riksbank verhoogde in september vorig jaar haar belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt naar vier procent. Deze beslissing resulteerde in de hoogste beleidsrente in vijftien jaar. Volgens de nieuwe Centrale Bankwet zou het streefniveau van het eigen vermogen van de bank 60 miljard kronen (ongeveer 5,1 miljard euro) moeten zijn, terwijl het basisniveau 40 miljard kronen (ongeveer 3,4 miljard euro) zou moeten zijn. Als het eigen vermogen onder het minimumniveau van 20 miljard kronen daalt, is de centrale bank wettelijk verplicht een verzoekschrift in te dienen bij het Zweedse parlement om het te herstellen.

Gouverneur Thedéen verklaarde dat het negatieve eigen vermogen niet onmiddellijk van invloed is op het vermogen van de centrale bank om monetair beleid te voeren. Voor het vertrouwen op de lange termijn in een onafhankelijk monetair beleid is het echter essentieel dat de Riksbank financieel onafhankelijk is en over voldoende eigen vermogen en inkomsten beschikt om haar kosten te dekken. De gepresenteerde cijfers en analyses zijn voorlopig, en de raad van bestuur van de centrale bank zal een besluit nemen over het kapitaalinvesteringsverzoek na de voltooiing van het jaarverslag voor het lopende jaar. Het doel is om uiterlijk maart 2024 een petitie bij het parlement in te dienen.

Naast kapitaalinvesteringen noemde Thedéen ook de noodzaak van extra inkomsten voor de centrale bank, hoewel specifieke maatregelen niet in de aankondiging werden beschreven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER