Nieuws

DeSantis verzet zich tegen een nieuwe COVID-booster, ondanks het standpunt van federale gezondheidsfunctionarissen

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, en de hoogste ambtenaar van de staatsgezondheidsafdeling, Joseph Ladapo, hebben de federale gezondheidsaanbevelingen tegengesproken door inwoners te waarschuwen voor het krijgen van een nieuwe COVID-19-booster. Zij stellen dat er onvoldoende bewijs is om te ondersteunen dat de voordelen van de booster groter zijn dan de risico’s. Dit bericht werd herhaald tijdens een Zoom-oproep met artsen die live werd gestreamd op het X-platform (voorheen bekend als Twitter) en tijdens een eerder live-evenement in Jacksonville. Het vaccin in kwestie werd deze week goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration en aanbevolen door de Centers for Disease Control and Prevention.

Ladapo’s eerdere waarschuwingen tegen COVID-19-vaccins kregen echter kritiek van federale gezondheidsinstanties die beweerden dat zijn uitspraken schadelijk waren voor het publiek. Als reactie hierop werd door de FDA en de CDC een openbare brief uitgegeven waarin de nadruk werd gelegd op de verantwoordelijkheid van volksgezondheidsfunctionarissen om de levens te beschermen van de bevolkingsgroepen die zij dienen, vooral de kwetsbaren. In de brief werd de bezorgdheid geuit dat het aanwakkeren van de aarzeling over vaccins deze inspanningen ondermijnt. Het is vermeldenswaard dat Florida een grote populatie senioren heeft, waardoor deze kwestie bijzonder relevant is.

Ladapo’s achtergrond omvat een medische graad en een Ph.D. in gezondheidsbeleid van de Harvard Universiteit. Voorafgaand aan zijn aanstelling bij DeSantis in september 2021 werkte hij als arts en onderzoeker op het gebied van gezondheidsbeleid aan de UCLA. Sinds hij zijn rol in Florida op zich heeft genomen, heeft Ladapo nationale aandacht getrokken vanwege zijn samenwerking met de gouverneur in zijn verzet tegen COVID-19-vaccinmandaten en ander gezondheidsbeleid dat door de federale overheid wordt gesteund. Dit heeft kritiek opgeleverd van de Democraten in de staat, die zijn advies over COVID-19 in twijfel hebben getrokken en zijn weigering om bekend te maken of hij zelf een vaccin heeft gekregen. Ladapo kreeg ook te maken met controverse omdat hij weigerde een masker te dragen tijdens een ontmoeting met een democratische senator die een kankerbehandeling onderging, waardoor de Democraten in de Senaat een bevestigingshoorzitting verlieten vanwege beschuldigingen van zijn ontwijkende gedrag.

Gouverneur DeSantis erkende woensdag dat de COVID-19-maatregelen een kwestie van verdeeldheid in de samenleving zijn geworden en benadrukte dat Florida een andere aanpak heeft gevolgd dan andere staten en de federale overheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER