DHMZ Issues Special Warning for Impending Winter Weather: Snow, Freezing Temperatures, and Storms Expected After Warm Spell in South.
Nieuws

DHMZ Issues Special Warning for Impending Winter Weather: Snow, Freezing Temperatures, and Storms Expected After Warm Spell in South.

Na een warme decembermaand komt er een nieuwe weersverandering met een flinke afkoeling. De Kroatische Meteorologische en Hydrologische Dienst (DHMZ) heeft een speciale verklaring uitgegeven waarin wordt gewaarschuwd dat “de beet van een echte winter op komst is.” Dit markeert het einde van het bovengemiddeld warme weer dat we dit weekend al hebben ervaren.

Na een recordwarm jaar wereldwijd, en in veel delen van Kroatië, ging het land 2024 in met bovengemiddelde hitte. In de eerste week van januari waren er kleine weersveranderingen, omdat wolkensystemen relatief snel boven Kroatië trokken in de heersende zonale stroming. Het einde van het ongewoon warme weer is echter al komend weekend in zicht.

Van vrijdag 5 januari tot en met zaterdag 6 januari nadert een diepe vallei met vochtige en koude lucht Kroatië, waardoor op hoogte een cycloon ontstaat, die koudere lucht uit het noorden van het continent zal aanvoeren. De meer uitgesproken afkoeling zal op zondag 7 januari arriveren en zal in ieder geval tot midden volgende week boven de regio en de Middellandse Zee aanhouden.

Donderdag en vrijdag valt er verspreid regen, waarbij het grootste deel van de neerslag in het weekend arriveert. Het zuiden zal sterker worden en zaterdag zeer sterk en stormachtig worden. Terwijl de cycloon zich van de Tyrrheense Zee naar de Adriatische Zee verplaatst, kunnen er, samen met de daling van de luchtdruk en de hoge golven, overstroomde waterkanten ontstaan. Er worden zware regenbuien verwacht, vooral op zaterdag- en zondagnacht, met een grote kans op natte sneeuw en vervolgens sneeuw in de bergen.

Met de verdere afkoeling en versterking van de noordoostelijke wind zal er ook natte sneeuw en sneeuw die op de grond blijft liggen, aanwezig zijn in de laaglanden van centraal Kroatië. Bovendien worden er stormachtige stormen verwacht in de noordelijke Adriatische Zee, die zich zondag naar Dalmatië verspreiden. Er moeten ook onweersbuien en enkele bloedzuigers op zee worden verwacht. Langs de kust zijn ook sneeuwvlokken te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER