Nieuws

“Doctor, the city has fallen,” they whispered to me after I had finished operating.

Het National Memorial Hospital “Dr. Juraj Njavro” in Vukovar is een symbool van de verdediging en het lijden van de stad, waar medische hulpverleners tijdens de oorlog onvermoeibaar werkten om levens te redden in onmogelijke omstandigheden. Dr. Zoran Aleksijević, destijds een chirurg in het oorlogsziekenhuis, herinnerde zich de moeilijkheden waarmee ze te maken kregen bij de behandeling van gewonde patiënten tijdens het beleg. Het ziekenhuis raakte al snel overweldigd en de essentiële voorraden raakten op, waardoor de artsen en verpleegsters in de kelder moesten werken met onvoldoende medische apparatuur.

Aleksijević herinnerde zich levendig de dag dat Vukovar viel en de uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd toen het vijandelijke leger het ziekenhuis binnenkwam en alle zwaargewonde patiënten weghaalde. Zes jaar na zijn verbanning keerden hij en zijn vrouw Agneza, die ook in het Vukovar-ziekenhuis werkte, naar huis terug. Ze hebben hard gewerkt om de gezondheidszorg te re-integreren in het systeem van de Republiek Kroatië en toezicht te houden op de renovatie van het ziekenhuis, die in 2012 werd voltooid.

Tegenwoordig is het National Memorial Hospital “Dr. Juraj Njavro” is een prachtige en goed uitgeruste faciliteit, een bewijs van de veerkracht en toewijding van de medische werkers die daar tijdens de oorlog werkten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER