Dumpingsyndroom dat hypoglykemie veroorzaakt
Nieuws

Dumpingsyndroom dat hypoglykemie veroorzaakt

Dumpingsyndroom is een aandoening waarbij voedsel te snel van de maag naar de dunne darm en andere organen in het spijsverteringsstelsel beweegt. Het kan voorkomen bij mensen die een operatie hebben ondergaan om de maag geheel of gedeeltelijk te verwijderen. Deze snelle beweging van voedsel kan leiden tot hypoglykemie, die wordt veroorzaakt door overmatige insulineproductie als reactie op de instroom van glucose in de dunne darm. Het verwijderen van de maag verandert het spijsverteringsproces, waardoor onverteerd voedsel snel naar de dunne darm gaat.

Wanneer onverteerd voedsel de dunne darm bereikt, komen vasoactieve hormonen vrij, wat leidt tot symptomen zoals misselijkheid, een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree. Tegelijkertijd krijgt de dunne darm een ​​grote hoeveelheid suiker binnen, waardoor de alvleesklier meer insuline afgeeft, wat resulteert in een daling van de bloedsuikerspiegel. Mensen die het risico lopen op het dumpingsyndroom zijn onder meer mensen die maagoperaties hebben ondergaan en mensen met bepaalde ziekten zoals diabetes.

Symptomen van hypoglykemie als gevolg van het dumpingsyndroom treden meestal 1-3 uur na een maaltijd met veel koolhydraten op. De behandeling voor deze aandoening omvat spoedeisende zorg en kan veranderingen in het dieet, medicijnen om de spijsvertering of de opname van glucose te vertragen, en in sommige gevallen een operatie met zich meebrengen. Om hypoglykemie gerelateerd aan het dumpingsyndroom te voorkomen, kunnen patiënten een dieet volgen dat kleinere, frequentere maaltijden omvat en voedsel met veel koolhydraten vermijdt.

Hoewel het dumpingsyndroom doorgaans niet levensbedreigend is, kunnen ernstige gevallen leiden tot complicaties zoals snel gewichtsverlies, voedingstekorten, aanhoudende diarree, uitdroging en coma. Het is belangrijk dat personen die symptomen van het dumpingsyndroom ervaren, medische hulp zoeken voor tijdige evaluatie en behandeling om mogelijke complicaties te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER