Technologie

Duo en Amerikaans individu uit Montreal gearresteerd in New York op beschuldiging van illegale export van technologie naar Rusland

Drie personen, een man uit Brooklyn en een echtpaar uit Montreal, zijn in New York aangeklaagd wegens het schenden van Amerikaanse sancties door voor miljoenen dollars aan technologie naar Rusland te exporteren. De technologie, inclusief de elektronica die werd gebruikt om de invasie van het Kremlin in Oekraïne te ondersteunen, werd in strijd met de sancties naar Rusland gesmokkeld. Salimdzhon Nasriddinov, een Russisch-Tadzjikistaanse staatsburger, werd in Brooklyn gearresteerd terwijl duizenden elektronica uit zijn huis werden teruggevonden. Nikolaj Goltsev en Kristina Puzyreva, getrouwd met Russisch-Canadese staatsburgers, werden tijdens een bezoek aan Nasriddinov in een hotel in Manhattan gearresteerd en bij hen werd contant geld ter waarde van in totaal $ 20.000 teruggevorderd. De Amerikaanse procureur in Brooklyn probeert de beklaagden vóór het proces vast te houden vanwege de ernstige aanklachten tegen hen en hun buitenlandse banden.

De zaak maakt deel uit van Task Force KleptoCapture, een initiatief onder leiding van het Amerikaanse ministerie van Justitie om sancties en exportbeperkingen af ​​te dwingen als reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Het plan zou in januari 2022 van start zijn gegaan en er waren twee in Brooklyn gevestigde bedrijven bij betrokken, SH Brothers en SN Electronics, die elektronische componenten en geïntegreerde schakelingen van Amerikaanse bedrijven kochten en illegale verzendingen naar Rusland regelden. Er wordt beweerd dat er meer dan 300 illegale zendingen waren ter waarde van ongeveer $ 10 miljoen, waarbij een deel van de elektronica later werd aangetroffen op Russische apparatuur die in Oekraïne in beslag werd genomen, zoals helikopters, raketten en tanks.

Uit het bewijsmateriaal in de klacht blijkt dat de beklaagden op de hoogte waren van het militaire gebruik van de elektronica die zij exporteerden. Berichten tussen Nasriddinov en Goltsev wezen op hun betrokkenheid bij het plan, waarbij Nasriddinov zichzelf een ‘gelukkige verdediger van het vaderland’ noemde en Goltsev antwoordde dat ze het vaderland op hun eigen manier verdedigden. Een ander bericht tussen Goltsev en Puzyreva verwees naar hun financiële motivatie, waarbij Goltsev klaagde over het typen van accountactiviteit op zijn laptop en Puzyreva antwoordde dat ze rijk zouden worden van het plan. De beklaagden worden geconfronteerd met ernstige aanklachten en mogelijk lange gevangenisstraffen als ze worden veroordeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER