Een enorm zwart gat verbruikt in 24 uur een massa gelijk aan die van de zon.
Technologie

Een enorm zwart gat verbruikt in 24 uur een massa gelijk aan die van de zon.

Onderzoekers hebben een ver verwijderd object ontdekt dat straalt als honderden miljoenen zonnen. Zware sterrenstelsels hebben meestal een enorm zwart gat in hun centrum. Dit nieuw ontdekte enorme zwarte gat slikt nog steeds elke dag meer materie op dan de zon. De reus is ook het helderste waargenomen object en groeit met de snelste snelheid die tot nu toe is waargenomen, met een massa die overeenkomt met 17 miljard zonnen.

Dit heldere object wordt een quasar genoemd en de straling ervan wordt veroorzaakt door materie-aanwasschijven rond zwarte gaten. De straling die door deze reus eromheen wordt uitgezonden, is vele honderden biljoenen keren helderder dan die van de zon.

De quasar J0529-4351 bevindt zich op een zeer grote afstand, en door de waargenomen straling te meten kunnen we vaststellen dat het licht dat eruit wordt uitgezonden meer dan 12 miljard jaar geleden is ontstaan. Dit betekent dat het heelal ongeveer 1,8 miljard jaar oud was toen het licht begon te bewegen.

De onderzoekers leggen verder uit dat de diameter van de hete schijf van materie die rond het gat draait ongeveer zeven lichtjaar bedraagt, oftewel ongeveer 15.000 keer de afstand tussen de zon en Neptunus. De straal van de accretieschijf zou zich daarom bijna uitstrekken tot de afstand van de naburige ster Proxima Centauri van de zon, die zich op een afstand van 4,2 lichtjaar bevindt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER