Een langere levensverwachting voor vrouwen wordt nu een mondiale trend
Technologie

Een langere levensverwachting voor vrouwen wordt nu een mondiale trend

Eén reden voor de stijging van de levensverwachting van mannen kan worden toegeschreven aan de afname van het roken en de alcoholconsumptie onder mannen, een fenomeen dat zichtbaar is in landen als Finland. Vrouwen hebben historisch gezien langer geleefd dan mannen, en dit verschil wordt al generaties lang in gezinnen waargenomen. Recente statistieken suggereren echter dat veranderingen in de levensstijl van mannen deze kloof wereldwijd helpen dichten.

De gemiddelde levensverwachting voor zowel mannen als vrouwen is sinds de vorige eeuw wereldwijd gestegen, en deze trend zal zich naar verwachting voortzetten naarmate de levensstandaard en de gezondheidszorg verbeteren. Een studie gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Plos One en uitgevoerd door professor David Atance del Olmo aan de Universiteit van Alcalá in Spanje onderzocht leeftijdsspecifieke sterftestatistieken uit 194 landen tussen 1990 en 2010. De studie categoriseerde landen in vijf groepen op basis van sterftecijfers en vond dat landen met hogere inkomensniveaus, zoals Australië, Japan, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en West-Europa, de hoogste levensverwachting hebben.

In 1990 bedroeg het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen in de hoge-inkomenslanden gemiddeld 4,84 jaar, maar in 2010 was dit verschil iets kleiner geworden tot 4,77 jaar. Projecties suggereren dat deze kloof steeds kleiner zal worden en tegen 2030 slechts 3,4 jaar zou kunnen bedragen. Deze trend is ook waar te nemen in andere landengroepen, waaruit blijkt dat de kloof in levensverwachting tussen mannen en vrouwen wereldwijd kleiner wordt.

De afname van het aantal sterfgevallen door roken en alcoholgebruik door de jaren heen heeft mogelijk bijgedragen aan het verkleinen van de kloof in de levensverwachting tussen mannen en vrouwen. In de Verenigde Staten voorspellen onderzoekers dat de rangorde van het land op het gebied van de levensverwachting tegen 2030 zal dalen als gevolg van sterfgevallen als gevolg van drugsgebruik. Hoewel de COVID-19-pandemie de levensverwachting heeft beïnvloed, is de algemene trend dat de kloof tussen de levensverwachting van mannen en vrouwen kleiner wordt.

In Finland is de trend vergelijkbaar, waarbij de levensverwachting van mannen tegen 2040 naar verwachting met bijna vijf jaar zal stijgen en die van vrouwen met ruim drie jaar. Statistics Finland schat dat de levensverwachting van een pasgeboren jongen in 2022 78,6 jaar bedroeg, terwijl die van meisjes bedroeg 83,8 jaar, wat resulteerde in een verschil van 5,2 jaar in het voordeel van meisjes. De afgelopen dertig jaar is de levensverwachting van jongens met 7,0 jaar gestegen, en die van meisjes met 4,4 jaar, waarbij de kloof tussen mannen en vrouwen kleiner is geworden dan eind jaren zeventig. Ook al was er in 2022 een lichte daling van de levensverwachting ten opzichte van 2021, de algemene trend is dat zowel mannen als vrouwen profiteren van een verbeterde gezondheidszorg en levensstandaard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER