Eerste potentiële exomaan ontdekt, wat aanleiding geeft tot methaan-aurora's op bruine dwerg
Technologie

Eerste potentiële exomaan ontdekt, wat aanleiding geeft tot methaan-aurora's op bruine dwerg

Ons zonnestelsel heeft al 6.000 buitenplaneten gevonden, bekend als exoplaneten, maar Eksokuu is onontdekt gebleven. Eksokuu is een maan die rond een planeet of ander hemellichaam buiten ons eigen zonnestelsel draait. Meestal zijn deze manen veel kleiner dan de planeten waar ze omheen draaien. Hoewel manen veel voorkomen in ons zonnestelsel en er tientallen zijn genoemd, heeft de James Webb-ruimtetelescoop indirect een exomaan ontdekt.

Aangenomen wordt dat deze exomaan in een baan om een ​​bruine dwerg draait, wat geen planeet is maar een donkere ‘mislukte ster’. Bruine dwergen zijn lichamen groter dan Jupiter die geen kernreactie zijn begonnen om een ​​ster te worden, maar in plaats daarvan donker blijven. De James Webb-ruimtetelescoop heeft eerder verrassende infrarode methaanemissie gevonden van een dwerg die bekend staat als W1935, wat de aanwezigheid suggereert van een maan of manen die in wisselwerking staan ​​met de dwerg.

De aanwezigheid van methaan en een aurora borealis op W1935 duidt op een nabijgelegen energiebron, mogelijk afkomstig van een maan die in een baan om de bruine dwerg draait. Verder onderzoek is nodig om het bestaan ​​van deze exomaan te bevestigen, maar het bewijs suggereert dat de aurora borealis op W1935 zou kunnen worden veroorzaakt door een nabijgelegen, actieve maan, vergelijkbaar met die gevonden rond Jupiter en Saturnus in ons eigen zonnestelsel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER