Europees antitrustonderzoek richt zich op Microsoft's Teams vanwege oneerlijke concurrentie
Technologie

Europees antitrustonderzoek richt zich op Microsoft's Teams vanwege oneerlijke concurrentie

Na een periode van vijftien jaar wordt Microsoft opnieuw onderzocht vanwege antitrustpraktijken door de Europese Unie. Deze keer wordt de techgigant beschuldigd van het onrechtmatig integreren van zijn Teams-chatapplicatie in zijn Office 365- en Microsoft 365-abonnementen, waardoor een oneerlijk voordeel op de markt ontstaat. De Europese Commissie heeft Microsoft geïnformeerd over een schending van de EU-antitrustregels en stelt dat het koppelen van Teams aan zijn productiviteitsapplicaties een schending van de mededingingsregels zou kunnen zijn.

Margrethe Vestager, hoofd van het mededingingsbeleid in Europa, uitte haar zorgen dat het gedrag van Microsoft Teams een oneerlijk voordeel zou kunnen geven ten opzichte van haar concurrenten. Microsoft had Teams eerder al gescheiden van Office in Europa en er wereldwijd een zelfstandige applicatie van gemaakt als reactie op het onderzoek, maar deze acties waren niet voldoende om de aanklachten te voorkomen. Brad Smith, de voorzitter van Microsoft, erkende de noodzaak om de zorgen van de Commissie aan te pakken en te werken aan het vinden van oplossingen.

Het antitrustonderzoek werd gestart naar aanleiding van een klacht van Slack in juli 2020, waarin werd beweerd dat Microsoft Teams op oneerlijke wijze aan zijn Office-suite koppelde, waardoor het voor gebruikers moeilijk werd om het te verwijderen en de werkelijke kosten voor klanten verborgen te houden. Als Microsoft schuldig wordt bevonden aan schendingen van de antitrustwetgeving, kan het bedrijf boetes krijgen die kunnen oplopen tot 10% van zijn jaarlijkse wereldwijde omzet. De Europese Commissie zou ook corrigerende maatregelen kunnen opleggen om Microsoft te dwingen zijn softwareproducten aan te passen, zoals zij in het verleden met andere bedrijven heeft gedaan.

In eerdere zaken is Microsoft bevolen om versies van Windows aan te bieden zonder bepaalde functies, zoals Media Player, en om browserkeuzeschermen in zijn besturingssystemen te implementeren om concurrentie te bevorderen. Het bedrijf heeft te maken gehad met forse boetes voor het niet naleven van concurrentieregels, wat het belang benadrukt van het naleven van antitrustwetten op de EU-markt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER