Nieuws

Exploring Britain’s Colonial Legacy: Charles III’s State Visit to Kenya

Het laatste staatsbezoek van een Britse soeverein aan Kenia vond plaats in november 1983, toen koningin Elizabeth II het land bezocht. Maandagavond arriveerden soeverein Charles III en koningin Camilla echter in de hoofdstad Nairobi voor een vierdaags bezoek. Dit bezoek is van grote betekenis omdat het het eerste bezoek van koning Charles III aan een land van het Gemenebest markeert sinds hij koning werd. De Britse ambassade verklaarde dat het bezoek tot doel heeft het sterke partnerschap tussen Groot-Brittannië en Kenia te benadrukken. Bovendien zal deze reis de gelegenheid bieden om de pijnlijke aspecten van de gedeelde geschiedenis van Groot-Brittannië en Kenia in de aanloop naar de onafhankelijkheid van Kenia aan te pakken.

Gedurende de jaren tussen 1952 en 1960 resulteerde de Mau Mau-opstand tegen de koloniale overheersing in de dood van meer dan 10.000 Kenianen en 32 kolonisten, waardoor het een van de bloedigste repressie in de geschiedenis van het Britse Rijk werd. In 2013 stemde Londen ermee in om meer dan 5.000 Kenianen die na jaren van juridische procedures door deze gebeurtenissen waren getroffen, te compenseren. Sommige individuen wachten echter nog steeds op een formele verontschuldiging van de Britse monarchie voor de acties van Groot-Brittannië tijdens de koloniale periode. Mensenrechtenorganisatie KHRC heeft koning Charles opgeroepen om namens de Britse regering een onvoorwaardelijke publieke verontschuldiging af te leggen voor de mishandeling die Keniaanse burgers tussen 1895 en 1963 hebben ondergaan. Ze eisten ook herstelbetalingen voor alle wreedheden die tegen verschillende groepen in het land zijn begaan, inclusief landrechten. grijpen.

Naast het bespreken van deze historische zaken hebben koning Charles III en koningin Camilla een schema vol ontmoetingen en bezoeken door heel Kenia. Tijdens hun tweedaagse verblijf in Nairobi zijn ze van plan ondernemers te ontmoeten, in contact te komen met jongeren, het nieuwe museum gewijd aan de geschiedenis van Kenia te bezoeken en hun respect te betuigen bij het graf van de onbekende soldaat in de ‘vrijheidstuinen’ in Uhuru. Tuinen. Vervolgens gaan ze naar de havenstad Mombasa, waar de koning, bekend om zijn milieuzorgen, een natuurreservaat zal bezoeken en religieuze vertegenwoordigers zal ontmoeten.

De bezoeken van de Britse monarchie aan voormalige koloniën hebben onlangs tot discussies en controverses geleid vanwege het koloniale verleden van het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar werden prins William en Kate in het Caribisch gebied aangespoord zich te verontschuldigen voor de Britse betrokkenheid bij de slavenhandel. Op dezelfde manier komt dit bezoek aan Kenia op een moment dat het Britse Rijk, bestaande uit 56 landen, waarvan de meeste voormalige koloniën zijn, te maken krijgt met sterke kritiek op zijn koloniale geschiedenis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER