Fraudulent arms deal uncovered by Ukrainian secret service
Nieuws

Fraudulent arms deal uncovered by Ukrainian secret service

Volgens de geheime dienst zou een hoge Oekraïense functionaris ruim 36 miljoen euro hebben verduisterd. In Oekraïne is een hooggeplaatste medewerker van het Ministerie van Defensie gearresteerd op verdenking van corruptie. De functionaris wordt ervan beschuldigd 36 miljoen euro te hebben verduisterd om dringend noodzakelijke artilleriegranaten te kopen in de oorlog tegen Rusland, zeiden de autoriteiten vrijdag.

Bij het Oekraïense ministerie van Defensie worden herhaaldelijk gevallen van corruptie aan het licht gebracht. Het Openbaar Ministerie wilde aanvankelijk geen commentaar geven op de identiteit van de man, maar zei: “De directeur van een van de belangrijkste afdelingen van het Ministerie van Defensie is in hechtenis genomen.”

De man ontwikkelde een systeem waarmee hij artilleriegranaten tegen hoge prijzen kocht. Documenten gevonden in het appartement van de verdachte bevestigden dit.

De afgelopen maanden is het Oekraïense ministerie van Defensie opgeschrikt door verschillende corruptieschandalen. De toenmalige minister van Defensie Oleksiy Resnikov ontkende in augustus de beschuldigingen dat uniformen tegen hoge prijzen waren gekocht. Begin september werd Resnikov uiteindelijk tot president gekozen in het licht van de beschuldigingen van corruptie dat Volodymyr Selenski was ontslagen. Begin augustus had Zelenski al alle hoofden van de regionale kantoren die verantwoordelijk waren voor de rekrutering ontslagen. Hij hekelde een systeem dat het mogelijk maakte dienstplichtigen het land uit te smokkelen. Het ministerie van Defensie in Kiev lag eerder onder vuur vanwege een schandaal rond de voedselaankoop. De beschuldigingen van corruptie hadden echter nooit rechtstreeks betrekking op de westerse militaire en financiële steun.

De leiding in Kiev probeert consistenter actie te ondernemen tegen corruptie en omkoping in het land – ook met het oog op toetreding tot de EU. De voorwaarden voor toetreding omvatten onder meer de strijd tegen corruptie.

Oekraïne staat op de 116e plaats van de 180 landen in de nieuwste corruptieperceptie-index van Transparency International. Dit betekent dat Oekraïne wordt gezien als een van de meest corrupte landen ter wereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER