Nieuws

Gamingmiljonairs gecreëerd door vier bedrijven – de oplossing van Kajaani Game Creators valt op

In Finland hebben kansspelbedrijven van hun oprichters miljonairs gemaakt, grotendeels door overnames. Veel kansspelondernemers in Finland hebben via belastingen ook een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de samenleving. Tot de bekendste succesverhalen behoren Ilkka Paananen en Mikko Kodisoja, de oprichters van Supercell. Hoewel dit de meest spraakmakende voorbeelden zijn, zijn er verschillende andere succesverhalen uit de game-industrie die weinig bekend zijn bij het publiek. Zo verdiende de CEO van Kitka Games, Olli Lahtinen, vorig jaar een kapitaalinkomen van bijna 3,4 miljoen euro nadat hij de game van het bedrijf, Stumble Guys, had verkocht aan Scopely, een bedrijf gevestigd in Californië.

Als de oprichters van Kitka Games dat hadden gewild, hadden ze financiering kunnen zoeken om hun bedrijf uit te breiden en meer werknemers in dienst kunnen nemen. In plaats daarvan verkochten ze echter hun game en besloten ze zich te concentreren op het maken van games zonder de druk van het laten groeien van een bedrijf. Het afgelopen boekjaar had Kitka Games zelf 8 medewerkers en nog ruim 100 miljoen euro te verdelen. Na de aankoop van Small Giant Games door Zynga in 2018 verwierven veel van de oprichters van het bedrijf, Otto Nieminen, Markus Halttunen en Ilkka Juopperin, aanzienlijke kapitaalinkomsten. Vervolgens nam gaminggigant Take-Two in 2022 Zynga over voor $ 12,7 miljard.

Vervolgens kocht Netflix het Finse bedrijf Next Games. De belangrijkste aandeelhouders, waaronder vier van de oprichters, groeiden op tot miljonairs. Ook in 2021 kocht Sony Interactive Entertainment Housemarque, hoewel de geldwaarde van de overname niet onthuld is. De oprichters van Housemarque, Ilari Kuittinen en Harri Tikkanen, ontvingen in 2022 een kapitaalinkomen van 9,8 miljoen euro. Uit de game-industrie haalden ook de oprichters van Metacore de lijst, met het kapitaalinkomen van Aki Järvilehto op 4,2 miljoen euro en het kapitaal van Mika Tammenkoski op 3,9 miljoen euro. . Deze kansspelbedrijven betaalden in 2022 gezamenlijk bijna 43 miljoen euro aan belastingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER