Gebruik maken van vliegasafval en glas om lichtdoorlatend beton te creëren
Technologie

Gebruik maken van vliegasafval en glas om lichtdoorlatend beton te creëren

Een groep wetenschappers heeft de derde prijs gewonnen op de Science Innovation Contest 2024 voor hun onderzoek naar het creëren van beton dat licht kan doorlaten door gebruik te maken van afvalvliegas en slakken van een afvalverbrandingscentrale. Het onderzoeksteam, onder leiding van universitair hoofddocent Dr. Mai Anh Tuan van de Universiteit voor Mijnbouw en Geologie, ontwikkelde dit innovatieve product dat glas combineert om een ​​uniek type beton te creëren dat geen cement gebruikt.

De “groene” betonproducten hebben een goede lichtdoorlatendheid, hoge sterkte en zijn gemaakt van afvalmaterialen zoals as, slakken en glas. Dit milieuvriendelijke beton elimineert de noodzaak van cement, vermindert de productie van giftige gassen en minimaliseert de impact van afvalverwerking. Het team streeft ernaar industrieel afval effectiever te gebruiken en een duurzaam bouwmateriaal te creëren dat de schaarste aan groene materialen in de industrie aanpakt.

Het onderzoeksteam is van plan het project in 2021 uit te voeren om de druk op de afvalverwerking verder te verminderen en het gebruik van industriële bijproducten te bevorderen. De lichtdoorlatende betonpanelen zijn dunne platen met een gepolijst oppervlak, gemaakt door vliegasafval, ovenbodemslakken en slib van waterfiltratie-installaties te combineren met afvalglaskralen. De producten hebben goede mechanische eigenschappen en zijn bestand tegen een hoge druksterkte.

Ondanks enkele beperkingen, zoals het niet kunnen creëren van lichtpatronen, is het product geschikt voor gebruik in decoratieve constructies in bouwprojecten. Het onderzoek wordt geprezen vanwege de innovatieve aanpak om afvalmaterialen te hergebruiken en bij te dragen aan duurzaamheid in de bouwsector. Dr. Hoang Minh Duc, van het Institute of Construction Science and Technology, stelt verder onderzoek voor naar de interactiemechanismen tussen componenten en het optimaliseren van de technologie voor specifieke toepassingen.

De oplossing van het onderzoeksteam voor de productie van lichtdoorlatend groen beton won de derde prijs op de Wetenschappelijke Innovatiewedstrijd 2024. Ze zijn van plan het product te blijven verfijnen en nieuwe productiemethoden te onderzoeken om de prestaties en de aantrekkingskracht op de markt te verbeteren. Het project is erkend vanwege zijn bijdrage aan duurzame bouwpraktijken en zijn potentieel voor het creëren van unieke architectonische effecten door het gebruik van lichtdoorlatende betonpanelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER