Sport

Geen straf voor beschuldiging van racistische belediging nadat Engelsman en Afrikaan betrokken waren bij WK-finaleschandaal

In zijn thuisland Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland heeft rugby een belangrijke betekenis. Het wordt gezien als een vorm van verzet, een manier voor deze landen om de kolonisten die de sport hebben geïntroduceerd uit te dagen. Dit sentiment wordt herhaald door Bobby Skinstad, een voormalige vertegenwoordiger van Zuid-Afrika. Zaterdag staan ​​de nationale ploegen van Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland tegenover elkaar in de finale van het tiende Wereldkampioenschap in Parijs. Dit wordt hun tweede ontmoeting in een finale, en hun eerste ontmoeting in 1995 wordt nog steeds herinnerd.

De finale van 1995 vond plaats in Johannesburg, Zuid-Afrika. Het was de eerste keer dat Zuid-Afrika deelnam aan het WK vanwege eerdere internationale schorsingen. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel van 12-12, maar Zuid-Afrika stelde de overwinning in de verlenging veilig met een strafschop, waardoor de stand op 15-12 kwam. Nelson Mandela, die in 1990 uit de gevangenis was vrijgelaten en in ’94 de eerste donkergekleurde president van Zuid-Afrika werd, begroette de spelers voor de finale en reikte hen daarna de beker uit. Deze overwinning diende als een krachtig symbool tegen de apartheid. Er worden echter nog steeds beweringen gedaan dat sommige Nieuw-Zeelandse spelers mogelijk vergiftigd zijn tijdens de finale, hoewel dit controversieel blijft.

De rivaliteit tussen Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland reikt verder dan het WK. Van de 105 wedstrijden die tussen de twee teams werden gespeeld, heeft Nieuw-Zeeland 62 keer gewonnen, Zuid-Afrika 39 keer en vier wedstrijden eindigden in een gelijkspel. Specifiek op het WK leidt Nieuw-Zeeland met een 3-2 ‘record’ tegen Zuid-Afrika. In hun laatste ontmoeting voor dit WK diende Zuid-Afrika Nieuw-Zeeland een zware nederlaag van 35-7 toe in Londen.

Zuid-Afrika heeft op weg naar de finale alle andere nationale teams op de hoogste ranglijst geconfronteerd en verslagen, inclusief Ierland, Schotland, Frankrijk en Engeland. Als Nieuw-Zeeland als overwinnaar uit de strijd komt, zal de focus liggen op de drie gebroeders Barrett – Jordie, Beauden en Scott – die samen in het nationale team spelen. Alleen Beauden had eerder in een WK-finale van 2015 gespeeld. De odds voor Nieuw-Zeeland zijn 1,8, terwijl die voor Zuid-Afrika 2,1 zijn.

In de dagen voorafgaand aan de finale kwam echter een racistisch schandaal waarbij de Engelse Tom Curry en de Zuid-Afrikaanse Bongi Mbonambi betrokken waren, op de voorgrond. Curry beschuldigde Mbonambi van racistisch misbruik tijdens hun intense halve finale, die eindigde met een score van 16-15. De wereldrugbyorganisatie, World Rugby, verwierp het rapport tenzij er nieuw bewijsmateriaal naar voren kwam. Dit leidde tot een golf van aanvallen, beledigingen en bedreigingen tegen Curry en zijn familie op sociale-mediaplatforms. Sommige individuen uit Zuid-Afrika kwamen Curry verdedigen. Het meningsverschil draait om de vraag of Mbonambi Curry een blanke p*** noemde of een opmerking maakte gericht aan zijn Engelse teamgenoten.

Als er nu geen nieuw bewijsmateriaal is, wordt verwacht dat Mbonambi zaterdag aan de finale deelneemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER