German railway workers go on strike, union warns of longer strikes to come
Nieuws

German railway workers go on strike, union warns of longer strikes to come

Treinbestuurders van de Duitse Spoorwegen (DB) zijn donderdagavond begonnen met een eendaagse waarschuwingsstaking in het passagiersvervoer, zo bevestigde Deutsche Bahn vrijdagochtend vroeg. De Duitse machinistenvakbond (GDL) kondigde aan dat het een waarschuwingsstaking is en “de laatste staking van het jaar, maar in januari zullen de stakingen intenser en langer zijn”, zei het hoofd van de machinistenvakbond GDL Klaus. Weselsky op donderdag.

Het doel van de staking is om de druk in de huidige ronde van collectieve onderhandelingen te vergroten. De machinistenvakbond GDL heeft bevestigd dat zij al nieuwe, langere schorsingen voor volgend werkjaar heeft aangekondigd. De vakbondsleider beschuldigt het bestuur van de Duitse Spoorwegen van onverzettelijkheid in de onderhandelingen met de vakbonden. BD gaat in principe akkoord met onderhandelingen over salarisverhogingen en bonussen om de lasten van de inflatie te dekken, maar weigert te onderhandelen over het verkorten van de werkweek van de huidige 38 naar 35 uur. – Met deze houding negeert DB niet alleen de behoeften van zijn eigen werknemers, maar brengt het ook de inspanningen in gevaar om nieuwe werknemers aan te trekken – aldus Weselsky.

Volgende week worden de stemmen geteld van de vakbondsleden die over de mogelijkheid van een staking voor onbepaalde tijd hebben gestemd, kondigde Weselsky aan. De DB-directie heeft kritiek op de staking in een tijd waarin het verkeer in Duitsland moeilijk is vanwege weersproblemen, en wijst onderhandelingen over een werktijdverkorting met hetzelfde salaris af vanwege de toch al moeilijke situatie met een tekort aan werknemers. De vakbond EVG, die een veel groter aantal werknemers bij de spoorwegen verenigt, voert haar onderhandelingen met DB doorgaans zonder stakingen.

Door de aangekondigde staking worden reizigers die gebruik maken van het Duitse spoorwegnet vrijdag gedwongen alternatieve reisplannen te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER