Gevallen van misbruik van Kela-subsidies komen niet vaak voor
Nieuws

Gevallen van misbruik van Kela-subsidies komen niet vaak voor

Kela heeft gemeld dat het inkomensregister de vermoedens van misbruik bij sommige sociale uitkeringen heeft verminderd. Het aantal vermoedelijke misstanden is tussen 2018 en 2023 laag gebleven, waarbij vorig jaar iets minder dan de helft van alle betaalde uitkeringen werd verdacht van misbruik. Basisinkomenssteun kende de meeste vermoedens van misbruik, gevolgd door werkloosheidsverzekeringen en algemene huisvestingssteun. In voorgaande jaren was de werkloosheidsverzekering verantwoordelijk voor het grootste deel van de vermoedelijke misstanden. Het inkomensregistratiesysteem heeft volgens Kela de vermoedens van misbruik van de werkloosheidsverzekering en de huurtoeslag verminderd.

Door Kela geregistreerde gevallen van vermoedelijk misbruik van voordelen zijn gevallen waarin de klant is geraadpleegd over vermoedelijk misbruik en waarin Kela hierover een beslissing heeft genomen. Er is sprake van misbruik als de begunstigde opzettelijk op ongerechtvaardigde wijze of boven zijn recht een uitkering probeert te verkrijgen.

De rest van de inhoud is een mix van verschillende onderwerpen en lijkt niet direct verband te houden met de informatie over misbruik van uitkeringen door Kela. Als u deze herschreven of samengevat wilt hebben, geef dan meer specifieke details op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER