Girona neemt Catalonië over: voormalige club uit de tweede divisie, geleid door de broer van Guardiola, heeft nu de leiding
Sport

Girona neemt Catalonië over: voormalige club uit de tweede divisie, geleid door de broer van Guardiola, heeft nu de leiding

Sensationeel Girona versloeg huidig ​​kampioen Barcelona in de 16e speelronde van La Liga en nam daarmee de leiding in het Spaanse kampioenschap. Zo begon het wonderbaarlijke verhaal in de stad in het noorden van Catalonië, die volgens de volkstelling van 2018 iets meer dan 100.000 inwoners telt. De opkomst van Girona is een prachtig sportverhaal. Omdat de club onlangs niet is gekocht door nieuwe, rijke eigenaren die enorme bedragen in versterkingen hebben geïnvesteerd. Girona is in de eerste plaats door slim management, investeringen in clubinfrastructuur, slimme scouting en sportbeleid in een positie terechtgekomen waarin ze ‘vechten’ met de Spaanse giganten. En vanaf volgend jaar zal Girona met deze vorm ook de Europese concurrentie aangaan, waar ze hun waarde zullen testen tegen de grootste.

Volgens de cijfers is Girona momenteel een van de beste clubs van Europa. Ze hebben bijvoorbeeld de meeste overwinningen (13) in de top vijf van de Europese competities, één meer dan Inter en Real Madrid. Hoewel het nog maar december is, heeft Girona al hetzelfde aantal wedstrijden gewonnen als vorig seizoen, en deze gegevens laten misschien wel het beste zien hoeveel vooruitgang deze club tussen de seizoenen heeft geboekt. De Catalaanse club scoorde 38 doelpunten in het kampioenschap, dat tevens een van de beste van Europa is. Alleen Bayern (44) en Bayer Leverkusen (39) scoorden meer.

– We hebben La Liga een geweldige dienst bewezen, we speelden tegen elkaar en versloegen onze rivaal. We hebben onszelf op sommige momenten verdedigd, maar ik ben erg blij. We hebben Barcelona naar hun doel laten rennen! We hebben het gedaan. En als het ons lukt om het bij die spelers te doen, dan kunnen we het bij iedereen doen. Nu betreden we een andere dimensie – aldus Michel (48), coach van Girona.

Toch begon het succesverhaal van Girona niet in Spanje, maar 1.730 kilometer ten noorden in Manchester. Girona is namelijk een van de eerste clubs die onderdeel zijn geworden van het mondiale idee van de Manchester City Football Group (CFG). Er zitten inmiddels veel clubs in die groep; New York City, Yokohama F. Marinos, Montevideo City Torque, Sichuan Jiuniu, Mumbai City, Lombel SK, ESTAC, Palermo en Bahia. Het was dankzij de uitstekende verbindingen en organisatiestructuur van de City-groep dat de groei van Girona plaatsvond, die dus talenten accepteerde die niet goed genoeg waren voor Manchester City… Zo zijn er in de samenstelling van Girona verschillende spelers die werden afgewezen in Manchester. Zo wordt de getalenteerde rechtsback Yan Couto (21) gehuurd van City en werd middenvelder Yangel Herrera (25), die al vier doelpunten maakte in het kampioenschap, afgelopen zomer na een jaar gehuurd van Manchester gehaald.

Als kers op de taart vermelden we nog dat de manager van Girona – Pere Guardiola (47), de jongere broer van de beroemde coach Pep! En de stempel van Pep is duidelijk zichtbaar in het werk van zijn broer. Girona speelt aanvallend voetbal met de nadruk op balbezit. In 16 speelronden van La Liga hebben ze een gemiddeld balbezit van maar liefst 57 procent, 13 schoten op doel en gemiddeld 2,4 doelpunten.

Hoewel Girona deel uitmaakt van de City-groep, zou een club in een stad met 100.000 inwoners niets zijn zonder een paar lokale bewoners die hun ziel in de club investeren. Bovenaan de hiërarchie binnen de club staan ​​dus twee Spanjaarden, die al heel lang bij de club zitten.

President Delfi Geli (54) begon en beëindigde zijn spelerscarrière in Girona, en speelde daarnaast voor Barcelona en Atletico Madrid. Ploegleider Quique Carcel (49) is ook een Catalaan. Hij begon zijn voetbalcarrière op jonge leeftijd in Barcelona, ​​maar in tegenstelling tot de president bereikte hij niet het hoogste niveau, waardoor hij zijn carrière doorbracht bij verschillende clubs uit de lagere divisies voordat hij in 2014 sportdirecteur van Girona werd. geweldig werk dit seizoen, Carcel kreeg een nieuw contract tot 2027.

LAAT EEN REACTIE ACHTER